Deel dit artikel
-

Big Data in vizier van Nederlandse bedrijven, maar nog weinig richting

Een groot deel van de Nederlandse organisaties heeft concrete plannen voor Big Data-projecten in 2015. Dat blijkt uit onderzoek van hostingbedrijf Rackspace. Toch is de noodzakelijke kennis niet echt aanwezig.

De aanleiding voor organisaties om met Big Data te starten is voornamelijk het kunnen realiseren van zakelijke groei. Bedrijven zijn daarom ook veelal bereid geld en energie te steken in dergelijke projecten. Maar hoe de projecten er exact uit gaan zien en welke technologie daarvoor gebruikt moet worden lijkt vooraf lang niet altijd duidelijk.

Dertig procent van de respondenten zegt geen of weinig moeite te hebben om de juiste stakeholders te overtuigen van de waarde van Big Date. Bijna 30 procent geeft aan daar wél moeite mee hebben.

Bijna 65 procent van de ondervraagden geeft aan dat de inzet van Big Data-projecten hen zal helpen bij het realiseren van de doelstellingen van de organisatie. 62 procent is dan ook van plan om binnen nu en een jaar actief aan de slag te zijn met een Big Data-project.

De inzet van technologie bij Big Data is onontbeerlijk. Een van die technologieën is Hadoop, al enkele jaren de standaard voor Big Data-analyses. Maar op de vraag waar men staat met de inzet van Hadoop geeft meer dan 33 procent aan niet te weten wat Hadoop is.

Dit geeft aan dat de markt voor Big Data-projecten, ondanks alle goede voornemens, nog redelijk onvolwassen is. Het betekent wellicht ook dat velen niet de technologie leidend laten zijn bij degelijke projecten, maar juist focussen op wat men uit het project wil halen.

Naast de vier grote megatrends social, mobiel, cloud en Big Data zijn er nog twee andere thema’s die bij veel organisaties op de kaart staan, namelijk beveiliging en privacy. Deze onderwerpen blijken uiterst relevant te zijn wanneer er wordt nagedacht over Big Data-projecten.

Zo geven de ondervraagden aan enige (25 procent) tot zeer grote bedenkingen (44,7 procent) te hebben over de veiligheid en beveiliging van bijeen vergaarde data. En bijna 78 procent zegt zelfs te twijfelen of de privacy van hun klanten niet in gevaar komt wanneer ze daadwerkelijk big data-projecten starten waarbij ook klantgegevens gebruikt worden.

Rackspace heeft dit onderzoek uitgevoerd onder 78 bezoekers van zijn Innovation Day, gehouden op 27 januari 2015. De groep respondenten bestond voor het grootste deel uit IT-beslissers van mkb+ en grote ondernemingen in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond