Deel dit artikel
-

Binnenkort: inloggen met (onhoorbaar) geluid

Google neemt een klein Israëlisch bedrijf over, wat grote gevolgen kan hebben voor de wijze waarop we internet gebruiken. Startup SlickLogin laat zijn gebruikers inloggen met ultrasoon geluid via de telefoon.

De tijd van de geschreven wachtwoorden kan wel eens voorbij zijn. Althans, als Google besluit om zijn nieuw gekochte technologie op grote schaal in te zetten. Voor miljoenen dollars, hoeveel is niet bekend, heeft het technologie het driekoppige team van SlickLogin overgenomen. Het team gaat werken bij het Israëlische kantoor van het zoekbedrijf.

Met onhoorbaar geluid laat SlickLogin zijn gebruikers inloggen op digitale systemen. De telefoon genereert een ultrasoon en dus voor mensen onhoorbaar geluid. Wanneer je de telefoon vlakbij bij de computer houdt, kan dat signaal als wachtwoord fungeren. Ieder geluid is uniek per sessie. Afvangen en kopiëren is daarom zinloos.

Geluid kan als primair en enig wachtwoord fungeren of als tweede stap (na tekst als eerste) in een authenticatieproces. Dit laatste, in het Engels aangeduid met Two-factor authentication, is vrij algemeen bekend. Voor internetbankieren gebruiken we hiervoor het wachtwoordenkastje van de bank. Bij Facebook kan sms als extra inlogstap worden aangevoerd. Gebruik past iets vergelijkbaars toe via een speciale app.

Een extra veiligheidsfunctie van SlickLogin is, dat gebruikers kunnen aangeven in welke geografische gebieden iemand wel of juist niet mag inloggen. De basis hiervan is iemands GPS-positie en een zelf in te stellen straal daar omheen.

Demonstratie:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: kellinahandbasket (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas van der Veeken

Ben erg benieuwd! Hoop dat het binnenkort in de Google Authenticator gaat komen, al zal dat nog even duren.

Ook ben ik benieuwd hoe je dit in browsers wil gaan doen, omdat deze niet zonder toe te staan je microfoon kunnen gebruiken. Dus zul je wel 1 keer op Allow moeten drukken. Maar dat zal denk ik het probleem niet zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond