Deel dit artikel
-

Bits of Freedom: Nederlandse wet op netneutraliteit dreigt te verdwijnen

Bits of Freedom vreest dat de Nederlandse wet op de netneutraliteit zal worden vervangen door zwakkere Europese regels en de Nederlandse internetter keuzevrijheid verliest.

Het Nederlands parlement nam in 2012 met een grote meerderheid een wet op netneutraliteit aan. Internetaanbieders mogen daardoor niet meer bepalen welke diensten internetters wel of niet kunnen gebruiken. Op dit moment onderhandelen het Europees Parlement en de Raad van Ministers over nieuwe Europese regels. Het ziet ernaar uit dat de uitkomst binnen een paar dagen rond kan zijn.

‘Gelekte teksten laten zien dat het Europees Parlement onder steeds meer druk staat om toe te geven aan de belangen van van de grote lidstaten en hun telecomindustrie en om de sterke positie los te laten die zij een jaar geleden nog innam: die voor echte netneutraliteit,’ zegt Floris Kreiken van Bits of Freedom. ‘In wat de laatste uren van de onderhandelingen kunnen zijn, is het de vraag wat Nederlandse Europarlementariërs nog doen om op te komen voor de belangen van de Nederlandse internetter.’

Ook voor Nederlandse start-ups is dit een slechte ontwikkeling, meent Bits of Freedom. Het internet is altijd een open platform geweest, waar iedereen nieuwe diensten aan toe kon voegen. Dat verandert als providers bepaalde diensten voorrang mogen geven boven anderen, om zo hun eigen belangen of die van andere grote bedrijven te beschermen. Iedereen die op een zolderkamer een fantastische website of app ontwikkelt, verliest zo een eerlijke kans dat deze door een groot publiek wordt gevonden.

De Raad heeft onder andere de definitie van netneutraliteit niet eens opgenomen in de wetstekst, zegt Bits of Freedom. Ook wil de Raad mogelijkheden geven aan providers om meer geld te vragen aan ofwel dienstenaanbieders of gewone internetters door een vage gedefinieerde ‘gespecialiseerde diensten’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond