Deel dit artikel
-

Kroes garandeert Europees netneutraliteit

Europa gaat geen extra regels opstellen om netneutraliteit te garanderen. Eurocommissaris Kroes vindt dat toezichthouders voldoende middelen hebben om internettoegang open en democratisch te houden.

De Europese Commissie neemt een afwachtende houding voor de regulering van internet en telecomnetwerken [?]. Wanneer het extra regels op zou leggen, zou het risico kunnen ontstaan dat internet- en telecombedrijven minder gaan investeren. Dat wil Neelie Kroes voorkomen, zei ze gisteren in een toespraak.

Ze sluit regulering op een later moment echter niet uit, wanneer blijkt dat markt niet overweg kan met deze vrijheden.

Al jaren voeren lobbyisten, telecom- en internetbedrijven actie over de verkeersregels die op internet gelden. Telecombedrijven willen verkeer af kunnen knijpen om misbruik te voorkomen of om meer te geld te vragen voor specifieke diensten, zoals bijvoorbeeld HD-videostreaming naar televisie. Internetbedrijven en applicatiebouwers vrezen dat ze dan meer moeten betalen voor beter internettoegang. Zij menen juist dat alle verkeersstromen gelijk moeten worden behandeld.

Eurocommissaris Kroes, verantwoordelijk voor de Digitale Agenda, laat weten ze de telecomregels in mei 2011 niet ingrijpend gaat veranderen.

Nationale toezichthouders moeten gaan definiëren wat ‘redelijke’ praktijken zijn om netwerkverkeer te monitoren en beheren. Dat geldt voor telecompartijen. Deze bedrijven worden vervolgens verplicht om aan de markt te vertellen wat ze doen en welke impact dat heeft op de verkeersstromen naar de eindgebruiker. “Als klanten daar niet tevreden over zijn, moeten ze eenvoudig kunnen overstappen naar een andere provider”.

De regels gelden zowel voor vaste als mobiele netwerken. “Tegen mensen die nu niet mogen Skypen bij hun mobiele aanbieder zeg ik: ‘Stap over’. Alle content en applicaties moeten gelijk worden behandeld”.

In Amerika zorgen Google en telecombedrijf Verizon afgelopen augustus voor behoorlijk wat ophef toen ze hun visie op het thema netneutraliteit publiceerden. Het tweetal is in principe ook voor ongereguleerde netwerken, maar daar zou mobiel internet niet onder moeten vallen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond