Deel dit artikel
-

‘Black Friday duurde een week, bol.com de grootste’

Black Friday 2019 was het strijdtoneel om marktaandeel bij webwinkels en elektronicafabrikanten. Amazon is ook dit jaar een top drie-speler, waarbij bol.com met het nodige marketinggeweld tijdelijk de nummer één-positie overnam in Tweakers’ Pricewatch.

In de rest van het jaar ontvangt Coolblue de meeste click-outs vanuit de Pricewatch, Nederlands grootste product- en prijsvergelijker voor elektronica, gevolgd door Amazon en Azerty. In de week voorafgaand aan Black Friday 2019 echter lag dat beeld anders. bol.com had die week de leiding qua ontvangen verkeer met daarna Coolblue en Amazon.

“Bovendien stonden Mediamarkt, Alternate en BCC nu in de top 10, terwijl dat in de rest van het jaar niet zo is”, vertelt Bart Zoetmulder. Hij is commercieel manager bij DPG Technology, waar Tweakers onder valt. Die partijen hadden tijdens Black Friday, wat inmiddels niet een koopjesdag maar een koopjesweek is geworden, goede deals en ondersteunden dat in de massamedia met uitgebreide reclamecampagnes.

In een andere sector, de modewereld, is het Zalando dat pronkt met het getal 840.000. Dat is het totaal aantal nieuw geregistreerde klanten bij zijn winkel. Net als de elektronicawinkels schermt de kledingzaak met heel veel kortingsacties om zijn marktaandeel te vergroten.

bol.com, zo laten cijfers van Tweakers zien, heeft vooral zijn eigen koopjes gepromoot. Het verkeer aan Plaza-partners, externe verkopers op het handelsplatform, bleef stabiel op de zesde plek in de top 10 click-outs en toonde dus geen bovengemiddelde stijging.

Zoetmulder vervolgt: “Vorig jaar zag je ook al dat Black Friday-periode langer werd dan alleen vrijdag tot en met cyber monday. Dit jaar gingen alle trossen los in de nacht van zondag op maandag en duurde de kortingsperiode een week. Onze verwachting was dat de groei in de week vooraf aan Black Friday, een daling in verkeer op Black Friday zou hebben. Het tegendeel was waar, de vrijdag was nog vele malen grote dan vorig jaar. De piek was dus niet minder heftig, in tegendeel.”

De top drie productgroepen tijdens Black Friday: 1. televisies, 2. smartphones en 3. laptops. Bovendien stond de productgroep draadloze smart home-apparaten dit jaar wel in de top tien, terwijl dat normaal gesproken de rest van het jaar niet zo is.

De technologiesite ontving vorige week 41 procent meer verkeer dan in dezelfde periode in 2018. Vergeleken met een normale week was er zeventig procent meer bezoek. Dat is volgens de commercieel manager niet allemaal organisch verkeer, want DPG voerde ook eigen publiciteitscampagnes om bezoekers te helpen bij het maken van de beste keuze en het bepalen van de beste deal.

Het aantal click-outs, dus verkeer van de Pricewatch naar webwinkels, steeg vorige week met 46 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vergeleken met een normale week was dat 168 procent meer. “Dat zegt iets over aankoopintenties. En we hebben het nadrukkelijk nagekeken, maar er is geen seasonality te bespeuren. Men stelt geen aankopen uit in september of oktober om vervolgens pas eind november toe te slaan.”

Zoetmulder: “Dan nog de vraag of alle deals échte deals waren. Wij publiceren data over prijshistorie per product en zien dat bij meer dan 55 procent van de deals echte de allerlaagste prijs werd gegeven over de afgelopen zes maanden. De andere 45 procent hebben we niet onderzocht en we weten dus niet wannéér die laagste prijs was in die zes maanden en voor hoe lang die gold. Kort samengevat: “Tijdens Black Friday kun je echt significant betere deals scoren dan in rest van het jaar.”

In de hoogte van de kortingen zit gemiddeld genomen weinig verrassing. Het gemiddelde kortingspercentage van alle deals lag tussen de zestien en zeventien procent. Dat percentage ligt niet hoger of lager dan het gemiddelde bij kortingsacties op andere momenten in het jaar. Maar, zo laten de cijfers zien, het aantal aanbiedingen was zo immens groot. De hele hoge kortingen die er toch zeker waren compenseren dan de iets minder hoge en houden het gemiddelde in stand.

Foto: Mike McCune (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Richard van woerden

Dit leest een beetje als een pricewatch advertorial…sinds Waneer is dat de “ grootste” Nederlandse prijsvergelijker, is dat niet gewoon beslist.nl?

Bart Zoetmulder - DPGmedia

@Richard, De nuance is; grootste vergelijkingssite op het gebied van consumenten elektronica.

Erwin Boogert

Die nuance ontbrak. Dank voor het melden, Richard.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond