Deel dit artikel
-

Bladmuziek lezen vanaf de tablet-pc?

Vandaag worden de winnaars bekendgemaakt van de eerste rond voor New Venture, een prijsvraag voor het starten van een innovatief bedrijf. Marco Leoné uit Borne is een van de genomineerden, hij wil software ontwikkelen waarmee muzikanten bladmuziek vanaf de tablet-pc kunnen lezen.

New Venture is een initiatief van McKinsey & Company en ging van start in 1998. Diverse grote Nederlandse bedrijven ondersteunen het initiatief, zoals Shell, Douwe Egberts en ABN AMRO, maar ook het ministerie van Economische Zaken is erbij betrokken.

Doel is om het schrijven van een business plan voor een nieuw, innovatief bedrijf te stimuleren. Gedurende een jaar worden er drie toetsmomenten ingebouwd, de eerste ronde bestaat uit het omschrijven van het idee, de tweede uit het verrichten van een haalbaarheidsonderzoek en de derde finale ronde bestaat uit een presentatie van het businessplan aan een jury. Gedurende de rit is er advies beschikbaar van "topondernemers", die werkzaam zijn bij de sponsors. Van begin tot eind meedoen hoeft overigens niet, wie al een bedrijfsplan klaar heeft liggen kan deze ook indienen in de derde ronde, begin volgend jaar.

De eerste ronde van New Venture 2004 is inmiddels afgerond, er zijn 345 plannen ingediend, een stevige toename tegenover de 192 van vorig jaar. Vijftien genomineerden zijn vandaag bij het Bureau voor de Industriële Eigendom present om te horen of ze tot de tien winnaars behoren. Deze winnaars krijgen een bedrag van 500 euro. In de tweede ronde is er tienmaal duizend euro te vergeven en de drie winnaars van de finale krijgen elk 25 duizend euro startkapitaal.

Een van de genomineerden voor de eerste ronde is de 21-jarige Marco Leoné, student aan de Technische Universiteit Twente en mede-oprichter van webbouwer Leoné Internet & Multimedia . "Mijn idee is dat muzikanten in staat gesteld moeten worden om hun bladmuziek in digitale vorm te kunnen lezen, vanaf een tablet-pc." Een van de voordelen, zo zegt Leoné, is dat het omslaan van de bladzijde gemakkelijker zou gaan. Nu is het nog vaak een worsteling met papier en standaard, terwijl de maat waarop ingevallen moet worden al snel weer nadert.

Dwarsfluit
"Zelf speel ik dwarsfluit in een symfonie-orkest en een harmonie", zegt Leoné, "er zijn zo vier elementen aan het lezen van bladmuziek die verbeterd kunnen worden met het gebruik van een tablet-pc." Welke dat zijn – naast het gemakkelijker maken van het omslaan van de pagina – wil Leoné graag voor zich houden. Het idee is nog pril en mogelijke concurrentie mag niet met het project 'MusicReader' aan de haal gaan. MusicReader bestaat uit software die na installatie op de tablet-pc het leven van de muzikant een stuk gemakkelijker moet maken. "Ik heb al een klein beetje geëxperimenteerd met de ontwikkeling van wat software, maar het is allemaal nog ver verwijderd van een prototype of toepassing", zegt Leoné.

In de Verenigde Staten zijn er al wel proeven gedaan met bladmuziek via de tablet-pc, maar details daarvan zegt Leoné niet te kennen. "Wat daar wel meer ontwikkeld is zijn websites waar je digitale versies van bladmuziek kunt kopen, zoals via Musicnotes.com ." De reader die daarvoor gebruikt wordt is echter meer toegespitst op het printen van de bladmuziek en niet op het 'live-gebruik' van de digitale bestanden, zegt hij.

De vraag is of orkesten wel de financiële middelen hebben om alle leden van een tablet-pc te voorzien. Ze worden steeds goedkoper, onlangs werd in de Verenigde Staten het eerste exemplaar gelanceerd voor net onder de duizend dollar, maar de investering zal aanzienlijk zijn. "Dat is inderdaad iets waar ik nog niet over ben, hoe dat geregeld moet worden. Ik denk dat de software met name binnen het bereik komt van de echt professionele orkesten." Leoné zegt inmiddels anderhalf jaar nagedacht te hebben over bladmuziek lezen via een beeldscherm, cq de tablet-pc (die sinds een jaar grootschalig op de markt is). New Venture kan hem helpen het idee uit te voeren, maar ook zonder die steun "gaat het er komen", verzekert hij.

Deel dit bericht

8 Reacties

Rene van Mullem

In 1991 kwam ik op hetzelfde idee tijdens het bijwonen van een concert op het moment dat er bij een van de muziekanten bladmuziek op de grond viel en er een stilte viel. Ik heb toen op papier een model ontworpen met een laptopscherm op een slanke standaard met voetpedalen en drukknoppen om de digitale bladmuziek vooruit en achteruit te bladeren. De digitale bladmuziek zou op magneetkaartjes worden opgeslagen en te koop zijn in de muziekwinkels. Ook had ik een netwerk gemaakt van deze consoles om zo de dirigent of leraar de mogelijkheid te geven voor andere te bladeren of de noten die actueel zijn (automatisch) op te lichten. Verder een speciale versie voor studie waarbij aantekening konden worden gemaakt bij het notenschrift en weer opgeslagen op de magneetkaart ook het toevoegen, wijzigen, creëren of kopiëren van een magneetkaart met notenschrift was mogelijk. Drie jaar later in 1994 ben ik op advies van anderen naar het patentbureau geweest om te kijken of ik mijn ontwerp kon deponeren. Helaas bleek een Fransman al een jaar daarvoor de 'Music Console' wereldwijd te hebben gedeponeerd met een bijna identieke schets als die ik had gemaakt, alleen zonder de extra mogelijkheden. Net heb ik even kort gezocht maar kon alleen een mij nog onbekend patent van een Belg vinden die het idee nog eerder heeft gedeponeerd: {Dit patent; http://l2.espacenet.com/espacenet/bnsviewer?CY=nl&LG=nl&DB=EPD&PN=US4779510&ID=US+++4779510A1+I+ }. Ik hoop dat er nu eindelijk een 'Music Console' op de markt komt en het monopoly van bladmuziek kan doorbreken en wens Leoné daarmee veel succes. René van Mullem

Marco Leoné

Na mijn deelname aan New Venture ben ik verder gegaan met de ontwikkeling van MusicReader.Dit heeft o.a. geresulteerd in een proef met MusicReader tijdens de eindpresentatie van de Minor Music van de Universiteit Twente op 9 en 12 maart jl. Voor meer informatie zie http://www.musicreader.nl .

Bas de Zwart

Beste Marco.Er zijn jou geen resultaten bekend van expirimenten die in Amerika zijn gedaan met bladmuziek via een tablet. Inmiddels is al sinds anderhalf jaar de Music Pad Pro verkrijgbaar van de Amerikaanse firma Freehand. Deze MPP is een tft screen op A4 formaat waar de muzikant digitaal zijn bladmuziek kan uitlezen, via een voetpedaal kan omslaan, kan bewerken, notities kan bijschrijven en nog veel meer. Tevens kun je er meer dan 2500 pagina's A4 bladmuziek digitaal in opslaan. Ons bedrijf Care4Music is importeur van dit product in Europa. Wij leveren deze apparaten direct vanuuit voorraad.De ontwikkeling is zelfs al verder. Over 3 maanden komt de Maestro op de markt. Dit is een A3 scherm bedoeld voor de dirigent. Deze kan vanaf zijn scherm direct wireless communiceren met de MPP's van het orkest. Voor meer informatie http://www.care4music.com en http://www.freehandsystems.com

Marco Leon

Op dit moment is er een nieuwe ontwikkelingen gaande met MusicReader waaronder een nieuwe proef die deze week plaatsvindt. Voor meer informatie zie http://www.musicreader.nl .

Bas de Zwart

Het is toch triest dat de heer Leone maar door blijft gaan met te vertellen hoe uniek zijn music reader is. Hij studeert er zelfs op af. Inmiddels is de Music Pad Pro (www. freehandsystems.com http://www.care4music.nl ) al meer dan 3 jaar op de markt. Het maakt niet uit als er nog een dergelijke machine op de markt komt, uiteindelijk concurrentie is alleen maar goed. Maar laat Leone nu eens ophouden met te vertellen hoe uniek het is. Ik ben overigens benieuwd of je hierop af kan studeren als een gelijk product al een aantal jaren op de markt is. Overigens is hij al meerdere malen hierop geattendeerd, maar neemt nimmer de moeite hierop te reageren.

d b bus

Beste Marco Leon?e,In 2001 heb ik van Meccano een muziek transporteur gebouwd.Deze bestaat uit een onder- en een bovenrol, ieder zijnde een kartonnen binnenkoker van een rol keukenpapier.Hierop zijn het begin en eind van een reeks aan elkaar geplakte bladzijden muziek geplakt.Het geheel wordt door een motortje aangedreven, zodat het het transport continu plaarvind. Je hoeft dus altijd maar op 1 hoogte te kijken.Een voetschakelaar is er niet.Met de snelheidsinstelling heb ik nog steeds een probleem.Ik heb het uitgebreid voor Quatre Main spel en we hebben er veel plezier mee gehad bij uitvoeringen op onze Quatr main groep.Ik zou wel een paar foto's willen opsturen, maar ik ken niet je e-mailadres noch je huisadres .Ik vind je experiment geweldig en ook de video op internet.Veel succes gewenst, tot horens en vriendelijke groeten

jan van der neut

Vorig jaar heb ik muziek ingescant en op tablet van 10 nch gezet.
De muziek was dichtbij goed te lezen maar is te klein om steeds
te gebruiken. Ik wacht op een betaalbare tablet van A4 grote of van 15inch.

Gerrit Hukema - prive

Ik gebruik een Point Of Vieuw tablet 13.25 inch. ( gelijk aan A4 )
Werkt op Android 4.1
intern werk geh. 1Gb.
flash geheugen 16 Gb
Externe kaart 64 Gb nog niet gebruikt.
Ik heb er een pedaal bij gekocht PageFlip.
Deze werkt ook op Blue Tooth in verbinding met de POV.
Nu kan ik met de voet de muziek omslaan zowel vooruit als achteruit.
Dit gebruik ik met het gratis muziekprogramma Mobile Sheets Pro.
Ik heb er wel 600 nummers bladmuziek op staan.
Ik heb wel het volgende probleem:
Als ik Mobile Sheets pro opstart wil deze alle muziek op de 1 GB ram zetten welke dan bijna vol is.
Jammer dat het werkgeheugen niet groter is!!!!
Nu moet ik dan ook wel 600 nummers als maximum kwalificeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond