Deel dit artikel
-

Body & Fit voor tientallen miljoenen euro’s verkocht

Het miljardenbedrijf Glanbia uit Ierland koopt Body & Fit uit Heerenveen voor vele tientallen miljoenen euro’s. De fabrikant koopt kennis en kunde om direct aan de eindconsument te verkopen. De Ieren investeren in het Friese bedrijf om versneld een netwerk van Europese webshops op te tuigen.

Het voedingsmiddelenconcern maakt de Friese overname samen met de aankoop van een Amerikaans grasbedrijf bekend. Bij elkaar opgeteld legt Glanbia 181 miljoen euro voor de twee op tafel.

Body & Fit had in 2016 een omzet van ruim 65 miljoen euro, Amazing Grass daarom niet meer dan 35 miljoen euro, want samen hebben ze volgens de koper een omzet van 99 miljoen. Bij gelijke waardering op basis van de omzet zou voor het bedrijf uit Heerenveen tussen de 100 en 120 miljoen euro betaald kunnen zijn. “Over de overnamesom doen we echter geen uitspraken”, zegt marketingdirecteur René Smeding tegen Emerce.

Tot de Performance Nutrition-tak van Glanbia behoren onder meer de eigen merken BSN, Optimum Nutrition en Isopure. Daarmee is het enkel op de b2b-markt actief, maar ook deze fabrikant heeft de behoefte aan eigen direct to consumer-kanaal. Met de overname van sportvoedingwebwinkel Body & Fit krijgt het een financieel gezond bedrijf met internationale ambities in handen.

Smeding: “We hadden niet de intentie het bedrijf te verkopen en waren zelf al bezig in het buitenland te groeien. Met Glanbia kunnen we sneller Europa in. Met private equity-partijen hadden we sowieso niet willen groeien, omdat zij niets van onze specifieke markt weten.”

Operationeel verandert er niets bij Body & Fit. Het managementteam blijft aan, geen medewerkers hoeven naar Ierland te verhuizen. Het bedrijf is actief in Nederland, België en – sinds vorig jaar – Duitsland. Dit jaar worden filialen geopend in Frankrijk en Oostenrijk. In de komende twee à drie jaar wil de onderneming actief zijn in alle Europese landen.

Body & fit heeft ongeveer vierhonderdduizend klanten, waarvan zestig procent in Nederland. Duitsland groeide vorig jaar met ongeveer twintig à 25 procent. Glanbia Performance Nutrition is actief in 24 landen, had in 2015 een omzet van 923 miljoen euro en een winstmarge (ebitda) van veertien procent. Op 22 februari presenteert het de cijfers over heel 2016.

De koers van het aandeel Glanbia steeg gisteren, na bekendmaking van de overnames, met ongeveer een procent.

Foto: stacy (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

jurjen osinga, heerenveen

Een helder bericht met een groot momentum. Gefeliciteerd met deze stap. Succes.

John

Dan kunnen ze de gespikete whey nu in heel Europa gaan verkopen.

Eric - FitSociety

@ John. ’t Leven gaat door, eea is in 2014 opgelost en sindsdien is er geen schandaal geweest. Denk jij werkelijk dat er naderhand geen enkele website of bedrijf geweest is die het Lab in schakelde om testen uit te voeren?

We zijn inmiddels 3 jaar verder: mocht je er behoefte aan hebben doe een bestelling en ga het uitzoeken. Geen zin? Stop dan met die inhoudsloze aantijgingen waar je niets van kunt (lees: wilt, want het kost je poen…) bewijzen.

Aan ongefundeerde aantijgingen hebben we niets.

Matt

100 miljoen euro? Doe maar 22 miljoen, dat ze met drie man moesten delen (ook Lars Boers van Prometeus was aandeelhouder). Waarom zo laag? Omdat er relatief weinig geld onder de streep overbleef.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond