Deel dit artikel
-

bol.com: Mobiel neemt rol van tablet over

Mobiele telefoons leveren een groeiende bijdrage aan de omzet van bol.com en die van tablets neemt, verrassend genoeg, af. Maurice Jongerius stelt dat apps bovendien een orderverhogende waarde hebben.

Dat zei de mobiele baas van bol.com gisteren tijdens Emerce’ drukbezochte eerste E-commerce Live-event in de Beurs van Berlage.

Een van de verklaringen voor het afnemende rol van tablets is dat de schermen van telefoons gemiddeld groter worden. Ze beginnen qua formaat steeds neer op kleine tablets te lijken. Daarnaast worden tablets in een huishouden vaak gedeeld en is een telefoon een persoonlijk apparaat, wat tot meer gebruik leidt.

Telefoons zijn bij bol.com goed voor dertig procent van het verkeer, tablets ongeveer twintig procent. In die context heeft bol.com het punt genaderd waarbij het een mobile first-bedrijf is.

Sinds acht maanden heeft het eigen mobiele apps. Al langer bouwden externe ontwikkelaars hun eigen mobiele apps op de API’s van bol.com, maar de eigen apps blijken meer omzet op te leveren.

Jongerius: “Apps hebben een orderverhogende waarde. Daarnaast dragen ze duidelijk bij aan de omzet op tablets en de desktop.”

“Meer dan de helft van onze klanten gebruikt meerdere apparaten voordat ze een order plaatsen. Hoewel de gemiddelde orderwaarde op de desktop het hoogst is, moet je meerekenen dat mobiel daar ook een bijdrage aan heeft geleverd.” Die attributie kwantificeerde het hoofd Mobiel met cijfers achter de komma.

Vanwege zijn grote bereik is het voor bol.com cruciaal om meer business bij zijn bestaande klanten te doen. Mobiel speelt daar een grote rol in.

En grote groei van mobiele omzet op zich is niets om tevreden mee te zijn. Zelfs vijftig procent niet. “Dat is inherent aan de algemene omslag naar mobiel. Als de mobiele omzet even hard groeit als het aantal visits dan doe je het niet goed. Je wint geen nieuwe klanten.”

Jongerius verbaast zich ook over bedrijven die apps hebben die lage cijfers scoren. “Hoe kun je tevreden zijn met een twee? Dan wil niemand überhaupt je app downloaden.” Als bij bol.com de gemiddelde score onder de 4,3 komt, gaan de alarmbellen rinkelen.

Foto: Olgierd Rudak (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond