Deel dit artikel
-

Bredband staakt activiteiten

Bredband Benelux is gestopt met het aanbieden van breedbanddiensten. Het Zweedse moederbedrijf heeft aangekondigd niet meer in de Nederlandse vestiging te willen investeren. Als er binnen twee weken geen nieuw kapitaal kan worden aangetrokken, volgt een faillissement.

Volgens directeur Henjo Groenewegen is de kans klein dat er op korte termijn een oplossing komt voor de problemen. "Er vinden later deze week wel gesprekken plaats, maar ik schat de kans van slagen niet hoog in", aldus Groenewegen. Hij hoopt via deze gesprekken met andere marktpartijen tot een "zachte landing" te komen, maar als dit niet lukt volgt onvermijdelijk het faillissement. Uit de hoek van kapitaalschieters is weinig steun te verwachten, stelt Groenewegen verder. "Die doen niets meer in de ICT sector." Bredband heeft "enkele tientallen" miljoenen euro geïnvesteerd in de aanleg van het Nederlandse glasvezelnetwerk. Tot nu toe is geen winst gemaakt.

De directe oorzaak voor de financiële problemen ligt bij de Zweedse holdingmaatschappij, die sinds september voor de volle honderd procent eigenaar is van Bredband Benelux. De groei van de Zweedse markt is de afgelopen maanden achtergebleven bij de verwachtingen. Volgens Groenewegen beschikt het bedrijf over een beperkte hoeveelheid kapitaal en is de afweging gemaakt deze eerder in de thuismarkt te steken dan in de Benelux.

Bredband Benelux begon afeglopen zomer met de aanleg van een glasvezelnetwerk tot in de huiskamer, het zogeheten "fiber to the home" netwerk. Het bedrijf verwachte later dit jaar te kunnen beginnen met breedbanddiensten, waaronder internettoegang, televisie, telefonie en video-on-demand televisie. Uiteindelijk zou Bredband 400 duizend aansluitingen realiseren.

Zover is het nog niet gekomen. Op dit moment loopt enkel een pilotproject in Osdorp en Eindhoven. Volgens Groenewegen heeft Bredband nu 475 woningen op het breedband glasvezelnet aangesloten. Hiervan zijn er honderd daadwerkelijk afnemer van breedbanddiensten. "In absolute termen niet veel", geeft Groenewegen toe. "Maar relatief vind ik een internetpenetratie van twintig procent niet slecht". De bestaande klanten zullen binnenkort "op zwart" gaan. Groenewegen betreurt deze gang van zaken. "Het is absoluut vervelend, omdat we hebben bewezen dat het business model werkt. Er is helaas veel geld voor nodig om te investeren in dit netwerk. Dat staat ons niet ter beschikking."

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen

Ontzettend jammer dat zo'n prachtig intitiatief het niet redt omdat het moederbedrijf in de problemen zit. De propositie zette de duopolie van de bestaande breedbandaanbieders op scherp en maakte de weg vrij voor commerciele en creatieve innovatie op content/diensten gebied. Hopelijk lukt het om de de komende weken een investeerder te vinden voor een doorstart.

ik

Erg jammer als Bredband haar activiteiten zal moeten staken. Als je het rapport 'Slim Graafwerk' op http://www.isoc.nl leest dan moet er eigenlijk toch wel een gouden toekomst zijn voor FttH. Maar ja, zulke bedrijven vragen om een flinke investering en winst komt echt niet binnen een jaartje.

cbaarendse

Mooi, ben net naar Osdorp verhuisd, een splinternieuwe zigeheten ICT-woning. En net aangesloten op Bredband (100 mbps ipv 10 mbps gekregen van de testmanager van Bredband), net met veel bravour Chello én XS4ALL Fast ADSL opgezegd, kan ik goddomme weer opnieuw beginnen. Is er iemand geïnteresseerd in Bredband? En in mijn account, om te gebruiken voor een test? Ik heb ook nog gezamenlijke satellietschotels op het dak staan. Weet iemand een goede ISP via satelliet? Constantijn BAArendse 

ellen

Helaas! De Tweede Kamer heeft toegezegd dat steun moet komen voor de aanleg van last-mile glasvezel in dunbevolkte gebieden als dit voor bedrijven niet winstgevend te realiseren is. Maar het lijkt er nu zelfs op dat ook dicht bevolkte gebieden (Osdorp & Eindhoven) niet -snel genoeg- winstgevend te maken zijn. Misschien moet die Breedbandmotie van Rik Hindriks maar verbreed worden zodat alle regios daar onder vallen?

michiel

SHIT. ik baal ontzettend! zit je net lekker aan het internetten via bredband. een bestandje van 40mb in vier minuten naar iemand met een kabelaansluiting gaat het licht op slot omdat het moederbedrijf stopt met de activiteiten! please please het oosten, woningbouwverening koop de infrastructuur. hoe kan een prachtig iniatief nu al de grond in zijn? zo snel iets stoppen betekent dat je nooit iets kan opbouwen. ik baal als een grote stekker, ik heb welgeteld dan 4 weken genoten van dit beste netwerk dat je ook op de universiteiten vind. als er niks anders komt ga ik in ieder geval huurverlaging aanvragen bij het oosten omdat ze iets beloofden: bredband internet via de glasvezel. ik voel me ongeloofelijk voor het hoofd gestoten dat dit bedrijf nu al niet meer in de lucht is. vrijdag as gaan de stekkers eruit… ik snap er niets van, echt geen flaus michieleen teleurgestelde gebruiker die hoopt op kapitaal en een doorstart. zo´n iniatief mag niet sneuvelen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond