Deel dit artikel
-

Brein wint, Usenetbase geeft het op

Usenetbase.net durft het niet langer tegen Brein op te nemen. Na een dagvaarding van Brein is besloten het forum voorgoed te sluiten.

Na de dagvaarding voor een kort geding werd besloten de site offline te houden tot na de uitpraak van de rechter. Een dwangsom van 10.000 euro per dag wanneer de website online zou blijven was teveel van het goede.

Na overleg met een adviseur, zo is te lezen op de site, is Usenetbase nu tot een einde gekomen. De site zal geen doorstart meer maken. Usenetbase wordt gerund door ‘hobbyisten’, die het ‘niet waard vinden dit alles te doorstaan en te betalen voor alleen een hobby’.

Eerder kreeg Usenetbase.net, toen nog Use-next.nl, een e-mail met een takedown-notice van Brein. De stichting verzocht hierin de verwijdering van de website.

Via Usenetbase.net kon de gebruiker zogenoemde nzb-bestanden vinden, waarmee makkelijker bestanden van usenet gevonden konden worden. Er was op Usenetbase.net geen sprake van directe download, wel van links naar downloads.
Na de sommatie van Brein heeft Usenetbase.net toen een aantal aanpassingen gemaakt. Zo was het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om te linken naar alle bekende en grote nzb-websites. Met een kort geding in het vooruitzicht is nu besloten er definitief mee te stoppen.

Nu p2p-uitwisseldiensten steeds meer aangepakt worden, lijkt Usenet weer aan populariteit te winnen. Brein bijt zich nu vast in de communities die verwijzen naar het  Usenet-netwerk.

FTD, een community voor mensen die usenet gebruiken, spande eerder een bodemprocedure aan tegen Brein om voor eens en voor altijd duidelijk te krijgen dat downloaden in Nederland legaal is. Brein daarentegen gooit het over een ander boeg en betichtte de community van het verspreiden van illegale content.

In Nederland is downloaden legaal. Het uploaden van onrechtmatige content, is illegaal.

De zaak van Brein tegen torrentsite Mininova dient 15 juli.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond