Deel dit artikel
-

Brussel-correspondent start webzender over EU

Een Nederlandse correspondent in Brussel voor het tv-kanaal CNBC is deze week een eigen internettelevisiezender over Europese politiek gestart. The European Affairs Channel (EACh) zendt 24 uur per dag uit op www.europeanaffairs.tv. Doelgroep zijn vooral mensen die voor hun werk geïnteresseerd zijn in Europese besluitvorming.

Raymond Frenken, Brussel-correspondent bij CNBC, zette EACh op samen met het Britse internetbedrijf Narrowstep, dat wereldwijd al zestig breedbandtv-kanalen heeft. In Nederland is Narrowstep onder meer actief met het hockeykanaal Fieldhockey. Verder is de Brusselse tv-producent Zootalures betrokken bij de webzender.

De zender wisselt eigen reportages en interviews, in meerdere talen, af met gemonteerd materiaal van de afdeling voorlichting van de EU. Frenken: "Maar het blijft een journalistiek product." Dat de items soms in andere talen zijn toont volgens hem aan dat Brussel 'een soort Babylon' is. "De belangrijkste taal op de zender is Engels, maar we willen dat iedereen in zijn eigen taal geinterviewd moet kunnen worden, dus er zitten ook items in andere talen, waaronder het Nederlands, tussen. Zo hadden we laatst een interview met minister Brinkhorst in zowel het Nederlands als het Engels."

The European Affairs Channel hoopt adverteerders te trekken. "Ons model is gebaseerd op advertenties op de site en commercials in de streams. Vergelijk het met de korte spotjes bij Zoom.in. Ik kan me nog niet voorstellen dat mensen voor dit soort content willen betalen," aldus Frenken.

De zender richt zich op een breed publiek, maar zal in eerste instantie vooral bekeken worden door professionals, denkt Frenken. "Dat zijn de mensen die vanwege hun beroep geintereseerd zijn het het Brusselse nieuws. Er zijn alleen al dertig duizend mensen dagelijks werkzaam voor de EU en nog vele tienduizenden meer werken voor bedrijven en organisaties met belangen waarover in Brussel wordt beslist."

Digitaal themakanaal
De Brussel-correspondent wil in het gat duiken dat de Nederlandse media volgens hem laten liggen. "Normaal gesproken is maar een klein deel van het nieuws uit Brussel op nationale media te zien. Wij gaan een paneuropese benadering volgen. Uiteindelijk moet er een dagelijks nieuwsprogramma uit Brussel komen."

EACh heeft ook een zendmachtiging gekregen van het Commisarisaat voor de Media. "Daardoor kunnen we ons kanaal ook aanbieden aan kabelbedrijven en andere bedrijven die op zoek zijn naar themazenders." Frenken maakt EACh naast zijn reguliere baan voor tv-zender CNBC. "Dat mag van mijn werkgever zolang het niet ten koste gaat van mijn werk voor hen. Mocht EACh een groot succes worden dan zeg ik mijn baan op."

EACh zendt deze week onder meer een reportage uit over eurocommissaris Neelie Kroes en haar strijd tegen de energiebedrijven. Daarnaast zijn de straatinterviews die communicatie-commissaris Margo Wallstrom zelf onlangs maakte te zien. "Die wilde ze onlangs tonen op een conferentie over het communicatiebeleid van de EU, maar om technische redenen mislukte dat toen, daarom zenden wij die beelden nu online uit."

Frenken praat nog met diverse Nederlandse eurofracties over mogelijke aparte webkanalen voor elke partij. "Maar dan moeten wel zo'n beetje alle partijen meedoen, anders is het niet goed voor de neutraliteit van de zender."

Paralympics ook online
Narrowstep zal overigens ook de Paralympics van de Winterspelen in Turijn, volgende maand, vrijwel volledig via internet uitzenden. Hiervoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met het Internationaal Olympisch Commitee (IOC). De webuitzendingen worden gesponsord door Samsung en Visa. In totaal streamt Narrowstep driehonderd evenementen van de Paralympics op de site Paralympicsport.tv.

Volgens John Goedegebuure van Narrowstep laat de publieke omroep steken vallen rond de Olympische streams. "Ik zie nog altijd amper STER-spotjes in de streams zelfs." De STER begon vorige week met commercials in de zes streams vanuit Turijn omdat die zo populair zijn dat de kosten voor het dataverkeer hoog oplopen.

Reisshow op Interned1.tv
Vorige maand begon al een ander Nederlands internettelevisiekanaal, Interned1.tv, dat zich richt op lifestyle-onderwerpen. Interned1.tv krijgt volgende maand ook een eigen reisprogramma, zo werd deze week bekend. De vakantieshow duurt tien minuten en wordt gemaakt in samenwerking met reisbureau StarTravel.

Deel dit bericht

2 Reacties

Roel

Dit is de toekomst! Ziet er kwalitatief erg goed uit! Ook gezien dat de stad Londen al een kanaal van Narrowstep bezit. (www.visitlondon.tv)Complimenten!!

Raymond Frenken

The European Affairs Channel is inmiddels omgevormd tot EUX.TV. Zie http://www.eux.tv. Click op 'tv-mode' in de tv-player voor full-screen TV op je PC.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond