Deel dit artikel
-

BSA wil aangevers illegale software belonen

De Stichting Business Software Alliance Nederland ( BSA ) wil met haar nieuwe campagne de strijd tegen illegale software harder aanpakken. Mensen kunnen bij het Meldpunt Illegaal Software bedrijven en overheidsinstellingen 'aangeven' die onwettig software van BSA- leden gebruiken. Per tip kan maximaal 20.000 gulden worden verdiend.

Iedereen die op de hoogte is van illegaal software gebruik binnen een bedrijf kan het nummer 0800 – 899866 bellen. De stichting zegt elk telefoontje na te trekken. "Iedere tip wordt uiterst nauwkeurig geverifieerd. Het wordt niet zo dat de boze buurman of de net ontslagen werknemer zijn gal kan spuien", benadrukt voorzitter Jos Heijmans. Als blijkt dat een instelling daadwerkelijk illegaal software heeft kan de stichting twee dingen doen. "Als het bedrijf er zich niet bewust van was, zullen wij alleen een waarschuwingsbrief sturen. Heeft het bedrijf echter met medeweten van het management illegaal software gebruikt, dan zullen wij overgaan tot inbeslagname en vragen wij schadevergoeding", aldus mr. Joris Lensink, advocaat van BSA Nederland.

Uit die schadevergoeding betaald BSA haar tipgeld. "De boete voor een bedrijf bedraagt 200.000 gulden. De tipgever krijgt daar 10 procent van. Meestal krijgen we tips echter van meerdere kanten, in dat geval moet het tipgeld gedeeld worden." De overige negentig procent van de schadevergoeding gaat naar de BSA en haar leden. Dit zijn onder andere Adobe , Aladdin Knowledge Systems en Microsoft .

Software is illegaal als het geen licentie heeft of gekopieerd is. "Voor ieder geïnstalleerd programma is een licentie nodig. En een regeling zoals bij cd's, waarbij de Auteurswet toestemming geeft om cd's voor eigen gebruik te kopiëren, kent software niet", licht Joris Lensink toe. De wet Auteurswet geeft BSA de wettelijke bevoegheid om tegen deze overtredingen op te treden. Joris Lensink: "Als een producent weet dat iemand illegaal gebruik maakt van zijn product, geeft de wet genoeg wettelijke middelen om daar tegen op te treden. Er is wel eerst toestemming van de President van de Rechtbank nodig, voor je bij een bedrijf mag binnen vallen om de spullen in beslag te nemen".

De BSA voert al negen jaar strijd voor legalisering van software. Ook een campagne met een beloningsysteem is niet nieuw. "In 1996 werkten we ook al met een beloning, dat was toen echter 5000 gulden. Het was een succes: het aantal illegale software daalde van 63% naar 49%. We wilden echter niet de Zwarte Piet in de IT-wereld zijn, dus hebben we de boodschap verzacht door weer een informatierol te gaan spelen. Uit een onderzoek van consultancybureau PriceWaterHouseCoopers , dat einde van deze maand uitkomt, blijkt dat het aantal illegale software-paketten in Nederland op het moment 45% bedraagt. Dat is belachelijk hoog, dus hebben we weer gekozen voor een hardere aanpak", aldus Jos Heijmans.

De verwachtingen van Heijmans omtrent de nieuwe campagne zijn hoog. "Soortgelijke campagnes in Zweden, Spanje en Engeland waren heel succesvol. In Zweden bijvoorbeeld kwamen 102 tips binnen in acht weken. Ik verwacht in Nederland een soortgelijke reactie. Onze doelstelling is om die 45% terug te dringen naar 30% voor het einde van dit jaar".

Deel dit bericht

3 Reacties

Jorj X. McKie

Verdienen ze niet al genoeg geld? Laat ze maar dat geld gebruiken om betere beveiligingen tegen illegaal kopiëren in de software in te bouwen. BuSab

andré

Laten ze wat doen VOORDAT de illegale software op de markt komt en pak het bij de bron aan in plaats van de gebruiker, ze kunnen het natuurlijk ook zien alseen lange testperiode voordat iemand het pakket aanschaft, want wij praten niet over een paar tientjes

jan visser

Het hele idee van copyright in z'n huidige vorm voor software is achterhaald. Copyright en patenten zijn ooit ingesteld om diversiteit en kwaliteit van software, kunst, wetenschap e.d. te waarborgen. De zeer succesvolle 'open-source' beweging (linux e.d.) laat zien dat copyright in z'n huidige vorm niet meer nodig is om een divers aanbod van software met een hoge kwaliteit te waarborgen. In plaats van de weerzinwekkende praktijken uit bovenstaand artikel waarbij de samenleving wordt omgevormd tot een voormalig Oost-Duitsland waarin iedereen wordt gestimuleerd zijn buurman te verraden, zouden software bedrijven zich moeten realiseren dat ze ook geld kunnen verdienen zonder zich zo angstvallig vast te klampen aan copyright in z'n huidige vorm.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond