Deel dit artikel
-

CBP mag bestuurlijke boetes opleggen

Het College bescherming persoonsgegevens kan zich meer gaan toeleggen op de handhaving van de verwerking van persoonsgegevens. De instelling krijgt de bevoegdheid om bestuurlijke boetes op te leggen aan bedrijven die hiermee de fout ingaan.

Dat blijkt uit een schrijven van minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken namens het kabinet na de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Er komt een helpdesk om vragen over de verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens. Deze maatschappelijke adviestaak wordt hiermee weggehaald bij het CBP om meer tijd vrij te maken voor handhaving. De sanctiemogelijkheden worden voor deze club uitgebreid met bestuurlijke boetes. Het CBP was niet direct bereikbaar voor een reactie..

Direct mailing of online marketing

Bedrijven die persoonsgegevens verwerken, bijvoorbeeld bij direct mailing of in online marketing, moeten hun klanten informeren over opname van dergelijke gegevens in databestanden. Eerder had het CBP enkel de mogelijkheid om spelers die over de schreef gingen op de vingers te tikken. Zoals in het geval van Zikle, een dienst waar de gebruiker een eigen site kan maken, die ‘streng werd berispt’ door het CBP voor de overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Online mediabedrijf Advance kwam eerder in opspraak. Er werden vraagtekens geplaatst bij de wijze waarop Advance persoonsgegevens bij elkaar sprokkelde. Het CBP stelde hier toentertijd een onderzoek voor.

Bron foto: Kevin (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Robin

Feitelijk verplaatst de minister het uitdelen van de boetes alleen maar, van een verbeterde aanpak is op deze wijze geen sprake. De boetes konden al opgelegd worden, alleen ging dat niet via het CBP. De boetes worden echter zelden uitgedeeld omdat er nog een ander gebrek is: het CBP heeft geen middelen om ?berhaupt te kunnen optreden bij meldingen. Laat staan dat ze actief op zoek kunnen naar wanpraktijken. En als je dat al niet kan, kan je dus ook zelden maar een afweging maken of een organisatie goed of fout bezig is geweest, dus zal die bevoegdheid ook weinig van pas komen. Wanneer de minister de wetgeving serieus neemt zal deze met middelen moeten komen zodat het CBP daadwerkelijk de basis van het handhaven al voldoende kan uitvoeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond