Deel dit artikel
-

Cebit: reanimatiepoging mobiel internet

WAP is dood, lang leve mobiel Internet. Op de vakbeurs CeBIT in Hannover, die donderdag is begonnen, proberen fabrikanten van mobiele telefoons het begrip mobiel Internet nieuw leven in te blazen na het mislukken van WAP. Door Jan Libbenga in Hannover.

Weliswaar zijn er wereldwijd 26 miljoen WAP telefoons verkocht (tegen 3 miljoen tot juli 2000), maar van WAP diensten zelf wordt nog nauwelijks gebruik gemaakt. Mcommerce – mobiele elektronische handel ? lijkt daardoor niet van de grond te komen.

Dat moet veranderen. Bedrijven als Nokia, Siemens en Ericsson toonden in Hannover hun nieuwste GPRS telefoons. Hoewel GPRS hooguit twee keer sneller is dan GSM, heeft deze technologie het voordeel dat Internet altijd beschikbaar is, en gebruikers geen telefoontikken meer hoeven te betalen. Men betaalt alleen voor de hoeveelheid data die verzonden wordt.

GPRS telefoons zullen de komende maanden de stagnerende omzetten van mobiele telefoons moeten stimuleren. Die omzetten lopen terug omdat de GSM markt verzadigd raakt.

Fabrikanten proberen extra omzet te genereren door allerlei randapparaten te ontwikkelen. Zo toonde Ericsson op de CeBIT onder meer een draadloze Internet radio, waarmee radiostations op Internet ontvangen kunnen worden, en een uiterst compacte camera die aan een telefoon kan worden gekoppeld.

De belofte van mobiel multimedia laat echter nog even op zich wachten nu de introductie van de volgende generatie mobiele netwerken (UMTS, ook wel G3 genoemd) minder snel verloopt dan was gehoopt. Duitse analisten verwachten dat over negen jaar slechts de helft van de telecom-aanbieders in hun land gebruik zal maken van UMTS. De rest blijft nog gewoon GSM aanbieden. Het Zweedse bedrijf Ericsson gaat er niettemin van uit dat in 2003 meer mobiele dan ?vaste? Internet gebruikers zullen zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ludo Bergkamp

WAP is niet dood – GPRS gaat juist WAP tot een succes maken! De door o.a. Ericsson en Nokia op CeBIT aangekondigde GPRS terminals hebben allemaal een WAP browser. Vanwege de voorlopig nog beperkte snelheid van die GPRS terminals is "normale" websites (HTML) bekijken ook niet te doen. Met GPRS wordt het wappen een stuk prettiger – de 20 tot 30 seconden, nodig om een WAP-over-CSD (Circuit Switched Data) verbinding op te zetten zijn verleden tijd met WAP-over-GPRS. Sommige operators (KPN, Telfort) hebben GPRS met landelijke dekking al gelanceerd (vooralsnog alleen op de zakelijke markt), en bijvoorbeeld de WAP portal van Mviva is ook al volledig geschikt voor GPRS, inclusief alle content van partners zoals Davista en de Rabobank. Het laatste wat nog ontbreekt zijn GPRS terminals in winkels voor consumenten zoals The Phone House – maar dat zal aan het eind van deze zomer ook verbeteren, met name nu Nokia haar commitment ook heeft getoond – 3330 met WAP als opvolger van de zeer succesvolle 3310 zonder WAP. Het is echt een misvatting om te stellen dat GPRS in de plaats komt van WAP. GPRS komt in de plaats van CSD, en maakt wappen veel sneller. Maar de headline, hoewel iets overdreven klopt volledig: GPRS zal de reanimatie van WAP zijn.

Jeroen Bakker

Voor iemand die nu op één van de grootste beurzen voor onder andere mobiele telefonie rondloopt, vind ik dit een zeer matig verslag, met veel al bekende "feiten" en andere voorspellingen die niet erg relevant zijn. Ik neem aan dat we in de papieren Emerce een uitgebreid verslag krijgen van de beurs, de exposanten en de gepresenteerde producten en technologiën?

Ivo Diepstraten

quote: Hoewel GPRS hooguit twee keer sneller is dan GSM. In mjn perspectief is dit onzin. De maximale dataoverdracht van GSM is 9,6 kits/s. Bij GPRS ligt die maximaal op 171,2 kbits/s. Dit is maximaal in de gunstigste omstandigheden, maar een gemiddelde snelheid van 18 tot 50 kbits/s is reeel. Dat is dus 2 tot 6 keer sneller dan GSM. Lijkt me nogal een verschil. bron: {allwap.com; http://nl.allwap.com/gprs

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond