Deel dit artikel
-

Celstraffen geëist voor grootschalige oplichting via Marktplaats

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 45 maanden geëist tegen een 25-jarige man uit Enschede. Hij wordt gezien als de spin in het web van grootschalige oplichting via Marktplaats. Hij zou samen met drie anderen mogelijk honderden mensen op slinkse wijze geld afhandig hebben gemaakt.

Tegen de andere drie verdachten, allen uit Enschede, in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar, zijn celstraffen geëist van twee, anderhalf en één jaar.

Uit het hele land zijn aangiftes binnengekomen, in totaal meer dan 400. Bedragen die zijn buitgemaakt variëren van enkele honderden tot ruim 10.000 euro. In de tenlasteleggingen zijn uiteindelijk 42 zaken opgenomen.

Telkens was er sprake van een vaste werkwijze. Er werd contact gelegd met een verkoper naar aanleiding van een advertentie op Marktplaats. Om zich te legitimeren werden onrechtmatig verkregen identiteitskaarten, rijbewijzen en bankpassen gebruikt. Daarna werd gevraagd naar het bankrekeningnummer van het slachtoffer en werd geprobeerd de inloggegevens te krijgen.

Als verkopers argwaan kregen – waarom was alleen hun rekeningnummer niet genoeg? – dan bouwde de verdachte er een heel verhaal omheen.

Vervolgens werd geld van de rekening van het slachtoffer overgeboekt naar rekeningen van derden, zogeheten katvangers. Zij waren overgehaald om hun bankrekening ter beschikking te stellen, of stelden die uit eigen beweging beschikbaar. Met de passen en pincodes van die rekeningen werd dan het gestolen geld geïncasseerd.

De zaken van twaalf andere verdachten met lichtere delicten – katvangers – zijn in een taakstraf OM-zitting in juli 2019 afgedaan. Twee andere verdachten zijn in maart 2020 door de politierechter veroordeeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond