Deel dit artikel
-

Celstraffen tot 5,5 jaar geëist tegen phishingbende

Tegen vijf verdachten die door middel van phishing in ieder geval dertig ouderen in 2019 en 2020 beroofden van grote geldbedragen, heeft het Openbaar Ministerie donderdag celstraffen van één tot 5,5 jaar geëist. In totaal maakten de mannen ruim zeven ton aan geld buit.

De werkwijze van de phishingbende bestond eruit dat ze een groot aantal mensen een mailbericht stuurden met de waarschuwing dat er een incasso dreigde op hun bankrekening. Een andere methode was om te waarschuwen voor een op handen zijnde hack. Om te voorkomen dat de rekeninghouders hun geld zouden kwijtraken, moesten ze op een link in het bericht klikken. Vervolgens namen de phishers contact op met de slachtoffers en deden zich voor als medewerker van de bank. Ze gebruikten hierbij een gespoofd telefoonnummer van bijvoorbeeld de fraudehelpdesk van de bank.

Zo haalden ze de slachtoffers over hun geld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening. Als het niet snel genoeg ging, werd teamviewer geïnstalleerd zodat de phishers het geld zelf konden overboeken. Het geld ging vervolgens naar de rekeningen van geronselde ‘money mules’ en werd snel daarop gepind door ‘cashers’.

De vijf verdachten hadden elk een eigen rol en taken in de criminele organisatie. Twee van hen hadden een sturende rol, de bellers vielen onder hen. Een aantal van hen deed vooral de phishing zelf, anderen regelden bankpassen of bellijsten, ronselden moneymules of pinden het geld. Allemaal zorgden ze ervoor dat het geld werd witgewassen. Een van de verdachten zorgde voor een pand, een ander voor de ICT. Na hun aanhouding in mei 2020 konden er dertig bewijsbare zaken aan deze bende worden gelinkt; het totale schadebedrag bedroeg 725.000 euro. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 72 jaar.

Bijzonder stuitend noemden de officieren van justitie de opstelling van de 24-jarige verdachte uit Hilversum. In een eerder cybercrime onderzoek ‘Zandloper’ in 2019 betuigde hij spijt over wat hij de slachtoffers had aangedaan. Kort na zijn vrijlating ging hij gewoon door met het plegen van dezelfde delicten. Ook de 23-jarige medeverdachte uit Amersfoort is eerder veroordeeld voor een soortgelijk feit.

Afhankelijk van de periode van de oplichtingen, de aangerichte schade en het strafblad eisten de officieren van justitie gevangenisstraffen van één tot 5,5 jaar.

In veel zaken hadden de banken de schade van de cliënten vergoed. Deze banken vorderden op hun beurt de uitgekeerde schade en hun onderzoekskosten.

De rechtbank zal naar verwachting 23 februari uitspraak doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond