Deel dit artikel
-

Centraal Planbureau kraakt plan voor Gigaport 2

Het Centraal Planbureau (CPB) is vernietigend over de plannen voor een Gigaport 2, waar Den Haag 113 miljoen euro in wil steken. In een recente studie, samen met een aantal andere planbureau's, noemt het CPB het voorstel voor een vervolg op het "overigens succesvolle" onderzoeksnetwerk Gigaport I "zwak" en met een "onduidelijke toegevoegde waarde".

Gigaport is een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken om te investeren in geavanceerde telecommunicatie. De overheid bouwde vanaf 1999 voor 73,5 miljoen euro een hoogwaardig onderzoeksnetwerk. De studie van het CPB ziet echter weinig in de Gigaport 2–planen om SURFnet5 te verbeteren qua capaciteit en kwaliteit van de verbindingen.

Volgens het CPB is het gebouwde netwerk al hoogwaardig genoeg. In het kader van Gigaport 1 is SURFnet5 gebouwd: een netwerk met een snelheid van 80 gigabit per seconde. Het Gigaport 2-project, waar de overheid 113 miljoen euro in wil investeren, is volgens het CPB dat geld niet waard.

"Gigaport 1 was een succes en heeft zijn geld opgeleverd. Maar met het vervolg kan weinig extra worden bereikt", zegt een woordvoerder van het planbureau. Met Gigaport moet Nederland volgens de initiatiefnemers koploper worden in de ontwikkeling van een 'Next Generation Internet', zodat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen een commerciële voorsprong kunnen opbouwen. Het Gigaport-netwerk wordt ontwikkeld door SURFnet , de internetaanbieder voor hoger onderwijs en onderzoek. Daarnaast wordt er gewerkt aan Gigaport-applicaties (zoals elektronisch zakendoen, elektronische informatie-ontsluiting en middleware) en kent Gigaport een management-poot.

De studie neemt ook Kenniswijk op de korrel, het experiment om breedbandtechnologie voor burgers beschikbaar te maken. De onderzoekers vragen zich af of "een voortrekkersrol van de overheid noodzakelijk is". Tegelijk noemen ze "de veronderstelde bijdrage van gebruikers onzeker". De studie merkt echter op dat "recentere informatie over het project en de ontwikkelingen rond het projcet vanaf de tweede helft van 2001" geen rol hebben gespeeld bij de beoordeling. Verkeer en Waterstaat heeft inmiddels groen licht gegeven aan Kenniswijk.

Het CPB verrichte het onderzoek , dat een groot aantal ICES-investeringsprojecten van het Rijk tegen het licht hield, op verzoek van de Interdepartmentale Commissie Economische Structuurbeleid. Naast het CPB participeerden het Milieu- en Natuurplanbureau (RIVM), het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP).

Wegens vakantie was het CPB niet in staat tot een nadere toelichting. Ook Gigaport was onbereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond