Deel dit artikel
-

CEO Emesa: ‘Ik wil gave dingen doen’

Met vijftien jaar Tele2 Nederland in de benen werkte Vogelpoel tot voor kort een jaar bij investeerder Dasym. Hij landt nu voor een langere periode bij Emesa, bekend van onder meer Vakantieveilingen en Actievandedag, als algemeen directeur.

Telecom is een dynamische markt. Was het niet spannend genoeg meer?
“Toen ik eind 2013 vertrok, had ik vijftien jaar bij Tele2 gewerkt. Dat is een lange tijd. Een van de hoofdredenen was dat het telecommodel de laatste jaren minder innovatief en spannend is geworden. Terwijl om me heen een wereld was ontstaan met nieuwe ontwrichtende bedrijven, met veel kansen; daar wilde ik onderdeel van zijn. Telecom is dan niet de juiste hoek.”

Achteraf gezien niet eerder moeten vertrekken?
“Nee, geen moment. Het was een unieke tijd, van de start van Tele2 in 1997 tot een bedrijf met zeshonderd miljoen euro omzet. Dat zijn er niet veel die ons dat nadoen. En ik was erbij. We waren ook de eerste in onze sector die e-commerce groots inzette, daar ben ik dus niet onbekend mee. Als Emesa eenzelfde groeipad afloopt, teken ik daarvoor.”

Tussendoor heb je je een jaartje ondergedompeld bij investeringsmaatschappij Dasym. Waarom?
“Ik heb me na mijn vertrek bij Tele2 een half jaar georiënteerd op waar ik me wilde aansluiten en had een aantal opties. Van één jong techbedrijf tot een aantal tegelijk. Ik had een serendipity mindset, stond overal voor open. Sloot me onder meer ook aan als mentor bij Rockstart. En toen kwam Dasym op mijn pad. Ik mocht me daar vooral bezighouden met early stage investeringen op het gebied van onder andere e-health en e-commerce. Bij Tele2 werkte ik al veel met jonge mensen en nieuwe technologie zoals interactieve televisie. Nieuwe dingen hebben me in die zin altijd al aangesproken. In corporate omgevingen liggen investeringen vaak al vast en er wordt minder naar nieuwe richtingen gezocht. Bij een investeerder heb je daarentegen weer minder structuur. Dat voelde verfrissend. Ik voelde me er erg vrij. Wat ik als een voorrecht beschouw.”

Hoe werkt dat bij Emesa?
“We zijn zelf op zoek naar nieuwe ideeën maar ook daar kijken we of startups bij ons model passen. Er zijn verschillende manieren om te innoveren en te groeien, en het liëren met startups is er een van. Dat segment is een volwassen industrie geworden. Je kunt er simpelweg niet meer omheen. Veel corporates geven via incubators en VC’s invulling aan het binnenhalen van kennis. We houden zelf onze ogen en oren open voor complementaire businesses, want zo zie ik ze. Zij hebben vaak een go-to-marketprobleem. Wij kunnen hen daarbij helpen.”

Wat spreekt je met name aan in je nieuwe functie?
“De e-commercesector spreekt me aan. Daarbij kan ik impact hebben op de toekomst en er zitten mooie assets in het bedrijf. Zo hebben we unieke concurrentievoordelen, waaronder ons veilingmodel. Bij Tele2 heb ik groei meegemaakt in alle fases en op alle fronten: klantaantal, omzet, organisatie, breedte van dienstenportfolio en van telefonie naar ingewikkelde ICT-dienstverlening. Ik ben gericht op het realiseren van plannen en besef goed dat het succes van het bedrijf wordt gerealiseerd door de mensen, een goede cultuur en de juiste mindset zijn daarbij cruciaal. De teams hier willen een stapje meer zetten. Dat triggert me. Want stilstaan is nooit goed, je wilt altijd verandering om verder te komen en het voelt goed om dat met elkaar te bereiken.”

Met welke ambitie?
“Groeien. Ook in België en misschien Frankrijk. Daarnaast is er ruimte voor extra labels. Onze veiling, de unieke engine, biedt tevens mogelijkheden buiten de huidige sector. De organisatie moet er dan alleen wel klaar voor zijn. Anders kunnen we onze kwaliteit niet garanderen.”

Hoe ziet je volgende stap eruit?
“Ik houd niet van korte opdrachten. Ik wil bouwen en daar moet je tijd voor nemen. Over vijf jaar wil ik terugkijken en zien dat ik wat gaafs heb gedaan.”

*) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het novembernummer van Emerce magazine(#144).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond