Deel dit artikel
-

CES kreunt onder omikron, maar tech gaat crescendo

Met grote gaten op de beursvloer van exposanten die besloten weg te blijven, is de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas deze week onder zeer moeilijke omstandigheden gestart. Toch mag de techsector niet klagen: er is in 2021 meer tech gekocht dan ooit tevoren.

Dat bleek uit een presentatie van Steve Koenig, hoofd onderzoek van de Consumer Technology Association (CTA), de organisator van CES. Met cijfers van onder meer de Nederlandse markt liet Koenig zien dat 4K Ultra HDTV’s harder groeiden dan een jaar eerder, en datzelfde beeld geldt voor laptops, slimme deurbellen, smart tv’s en slimme verlichting.

Daarnaast zijn er belangrijke trends. Consumenten willen tegenwoordig een premiumervaring en zijn bereid meer te betalen voor tech. Koenig noemde als voorbeeld draadloze oortjes, die bepaald niet goedkoop zijn.

Ook wordt steeds meer hardware gekocht met bijbehorende diensten. “Je koopt niet zomaar een fitnessapparaat, maar bij voorkeur een met online begeleiding.” De gemiddeld consument neemt al acht verschillende techdiensten af, jongeren hebben er al gauw twintig.

Ook een belangrijke trend: er gaat steeds meer durfkapitaal naar techstartups, onder meer op het gebied van fintech, gezondheid en retail. “We spreken wereldwijd over duizenden deals per kwartaal.”

Koenig laveerde tijdens zijn presentatie langs een groot aantal techtrends, zoals kunstmatige intelligentie en 5G, maar stond met name stil bij de metaverse,  een gedeelde virtuele wereld waarbij VR en de echte wereld samenkomen. “Ik denk dat het dichterbij is dan menigeen denkt. De bouwstenen ervoor hebben we al, we moeten het nog beter samenwerken.” Koenig sluit niet uit dat de metaverse vooral in de zakelijke wereld begint. “Dat zagen we ook bij VR.”

Koenig stond ook stil bij de uitdagingen. De problemen met toeleveringsketen houden nog wel even aan. “We zijn nog niet van de chiptekorten af. Daar komt pas verandering in als er meer fabrieken komen. Intel en Samsung hebben aankondigingen gedaan, maar een chipfabriek bouw je niet in een week.”

Foto’s CES

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond