Deel dit artikel
-

Chrome OS bestaat tien jaar

Chrome OS, de systeemsoftware voor Chromebooks, is tien jaar oud. Google viert deze verjaardag met de release van versie 89 en diverse nieuwe functies.

Tien jaar geleden werd nog neergekeken op die weliswaar betaalbare, maar ook matig presterende Chromebooks met weinig meer dan een browser.

Daar wordt tegenwoordig wel anders over gedacht. Grote fabrikanten als Acer, Dell, Lenovo en HP hebben zich massaal op deze markt gestort met modellen die qua prijs en mogelijkheden enorm uiteenlopen. De Chromebooks zijn vooral populair onder scholieren, of beter gezegd, hun ouders, die niet hoeven te investeren in een dure laptop.

Chrome OS is geen systeemsoftware in de klassieke zin. In feite is het gewoon de Chrome browser en alle handelingen moeten ook binnen de browser worden verricht. Buiten de browser is er alleen een paneel voor instellingen en een taakbalk die Google de plank noemt.

Het voordeel is dat alleen de systeemsoftware hoeft te worden bijgewerkt. Ontwikkelaars hoeven naast Windows en MacOS (eventueel Linux) geen rekening te houden met een derde platform. Webdiensten die draaien in Chrome, draaien ook op Chromebooks.

Browserversies van Chrome en Chrome OS lopen dan ook gelijk op, vandaar nu versie 89 aan de beurt is.

Nieuw is de Phone Hub-functie die een diepere integratie biedt van de Chromebook en de Android-telefoon.

Als Phone Hub is ingeschakeld, voegt de Chromebook een klein pictogram toe aan de taakbalk. Je kunt dan communiceren met de smartphone, de beltoon dempen en zelfs het apparaat lokaliseren.

De Chromebook kan nu automatisch verbinding maken met vertrouwde wifi-netwerken die zijn gebruikt op je Android-telefoon en andere Chrome OS-apparaten.

In de komende maanden kun je ook Delen in de buurt gebruiken om bestanden direct en veilig te delen tussen je Chromebook en andere Chrome OS- of Android-apparaten.

Met de nieuwe tool Schermopname in het menu Snelle instellingen kun je schermafbeeldingen maken zonder sneltoetsen te hoeven onthouden. De schermopname wordt weergegeven in Tote, een nieuwe ruimte die belangrijke bestanden binnen handbereik houdt.

Met het nieuwe Klembord slaat je Chromebook de laatste vijf gekopieerde items op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond