Deel dit artikel
-

CineNova verliest UPC-gebied

De twee filmzenders van CineNova verdwijnen per 1 maart van de kabel bij UPC Digital. UPC heeft haar digitale abonnees laten weten dat dit gebeurt omdat het niet lukt om tot overeenstemming met CineNova te komen. Volgens woordvoerder Mark Zellenrath hebben besprekingen over doorgiftetarieven tot nu toe niet tot een gewenst resultaat geleid.

UPC wil alleen doorgaan met distributie van CineNova als de filmzender akkoord gaat met "betere bedrijfseconomische voorwaarden" voor doorgifte, aldus Zellenrath. Hiermee bedoelt UPC de doorgiftetarieven. Directeur van CineNova Alexander Holland wil niets over de kwestie zeggen en stelt dat het nog tot eind van de maand in gesprek met UPC blijft over doorgifte.

De aankondiging van UPC om CineNova te schrappen uit het aanbod is opvallend, aangezien het bedrijf zelf voor tien procent aandeelhouder is van CineNova. De filmdistributeurs van Sony (Columbia Tristar) en Disney (Buena Vista) bezitten de rest van de aandelen. Concurrent Canal+ is over digitale doorgifte eveneens in (juridisch) conflict met UPC, maar heeft haar distributie weten te garanderen dankzij Opta-uitspraken.

Volgens interne bronnen is CineNova niet alleen met UPC, maar ook met Essent Kabelcom en Casema in behoorlijke onmin, maar Casema en Essent handhaven de zender vooralsnog vanwege de contractuele verplichtingen. CineNova heeft haar contracten zo opgesteld dat de kabelaars zelf een medeverantwoordelijkheid dragen voor de verkoop van het kanaal. Daarbij heeft CineNova een omzetgarantie
afgesproken op basis van een mininum aantal abonnees, ongeacht of dat aantal behaald wordt of niet.

De digitale kabelpakketten in Nederland hebben gezamenlijk in totaal zo'n 106.000 abonnees, waarvan slechts een fractie een abonnement heeft op de filmzender. Met het verdwijnen van het UPC-gebied heeft CineNova nog slechts een dekking van 49.000 potentiële digitale abonnees. Als gevolg van de actie van UPC zal het sowieso voor 2,33 miljoen analoge abonnees niet meer mogelijk zijn zich op CineNova te abonneren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond