Deel dit artikel
-

Cisco: 4G blijft bescheiden

De omstreden claimemissie van KPN duidt erop dat het bedrijf alle interne opties heeft uitgeput om de balans op orde te houden. Met dank aan de peperdure 4G-licenties. Erger: die markt komt voorlopig niet van de grond.

Volgens Cisco Systems zal in 2017 nog maar tien procent van het mobiele dataverkeer via 4G-netwerken worden afgehandeld. Nu is dat één procent. Dat is niet veel, zeker als men nagaat dat Cisco ook nog de WiMax-technologie heeft meergerekend.

Uit de voorspelling van het bedrijf blijkt dan ook nog dat een groot deel van de groei van het toekomstige dataverkeer – uitgedrukt in exabytes – zal worden gerealiseerd in Aziatische landen. Noord-Amerika en West-Europa volgen op grotere afstand.

Het totale dataverkeer neemt nog wel behoorlijk toe, met 66 procent tot 2017. Tegen die tijd zijn er drie miljard meer mobiele apparaten.

Overigens is de Belgische operator Mobistar de volgende die 4G breed gaat uitrollen. Mobistar zal de komende drie jaar honderdvijftig miljoen euro investeren om de uitrol van het 4G-netwerk te versnellen. Volgens financieel directeur Werner De Laet wordt 4G ‘binnen vier à vijf jaar de norm voor mobiele telefonie’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond