Deel dit artikel
-

Claims van 450 miljoen dollar tegen AOL TW

Twee beleggers in mediaconcern AOL Time Warner eisen een schadevergoeding van in totaal 450 miljoen dollar van het bedrijf. Ze vinden dat AOL Time Warner de koers heeft opgestuwd door onjuiste omzetcijfers te geven en stellen het bedrijf verantwoordelijk voor de koersdaling die optrad na het bekend worden van de fraude.

De twee partijen die afzonderlijk van elkaar een aanklacht hebben ingediend zijn het grootste pensioenfonds van de Verenigde Staten, het California State Employees' Retirement System (Calpers), en het derde pensioenfonds van het land, het California State Teachers' Retirement System. De laatste diende al eerder een claim in tegen het bedrijf Homestore.com, dat betrokken was bij de onjuist geboekte omzet van AOL.

Eind vorig jaar gaf AOL toe dat er omzet in de boeken was opgenomen die er niet thuishoorde. Het bedrijf meldde dat er voor 170 miljoen dollar ten onrechte aan omzet was geboekt in de periode juni 2000 tot juni 2002. Pensioenfonds Calpers zegt dat het bedrag aanzienlijk hoger ligt, sinds de overname van Time Warner door AOL zou het gaan om een bedrag van 1,7 miljard dollar.

De beide pensioenfondsen claimen dat de koersval van AOL Time Warner te wijten valt aan het boekhoudschandaal en dat ze om die reden de schade die ze geleden hebben willen verhalen op het bedrijf. Calpers eist 250 miljoen schadevergoeding en het California State Teachers' Retirement System wil rond de 200 miljoen dollar aan compensatie.

Calpers boekte al eens eerder succes met het verantwoordelijk stellen van bedrijven voor koersdalingen. Vier jaar geleden zorgde het ervoor dat makelaar Cendant 2,8 miljard dollar terugbetaalde aan zijn aandeelhouders. Het is de grootste compensatie voor aandeelhouders tot op heden.

De koers van AOL Time Warner is dit jaar met dertig procent gestegen, maar ligt zeventig procent lager dan in mei 2001, het hoogste punt van de koers tot op heden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond