Deel dit artikel
-

Cloud blaast nieuw leven in flauwe IT markt

Cloud is zonder meer de redding voor de al jaren haperende IT-branche. De omzetstijging van IT-hardware bedroeg in 2014 1,8 procent, terwijl in 2013 nog sprake was van krimp. Dit concludeert ABN AMRO in haar Visie op de TMT-sector die vandaag is gepubliceerd.

De cloud verandert de IT-markt ingrijpend. Het opent nieuwe markten, omdat nagenoeg de hele wereld via cloud diensten zal gaan afnemen, denkt ABN.

De telecommarkt kwam vorig jaar daarentegen tot stilstand. Krimpende deelmarkten – mobiele en vaste telefonie – en groeiende deelmarkten – glasvezel en mobiele data – hielden elkaar in evenwicht. In 2013 bedroeg de groei in de totale telecommarkt nog ongeveer één procent.

Glasvezel heeft eind 2014 een marktaandeel van 11 procent en zorgt voor een lichte groei van de breedbandmarkt. De acceptatie van 4G verloopt een stuk sneller, nu ruim 1 op de 5 Nederlanders is overgestapt. Toch is de telecommarkt volgens ABN AMRO verzadigd. Zij verwacht omzetstagnatie, omdat groeisegmenten als glasvezel en 4G-abonnementen de krimp in de rest van de markt niet kunnen compenseren. Met de relatief hoge tarieven in Nederland verwacht ABN AMRO een nieuwe concurrentiestrijd op prijs.

Na twee moeilijke jaren is ook de advertentiemarkt in 2014 opgekrabbeld. Opnieuw kwam online, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste advertentiemedium, als beste uit de bus, met een stijging van 11,3 procent. Dit is een keerpunt ten opzichte van 2013 toen de groei juist terugliep naar 8 procent.

TMT-bedrijven profiteren van de goede digitale uitgangspositie van Nederland en een sterke creatieve industrie, meent Steven Peters, Sector Banker Technologie, Media & Telecom van ABN AMRO.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond