Deel dit artikel
-

‘Cloudbeveiliging wordt steeds beter’

Cloudbeveiliging wordt de beste manier om bedrijven en klanten te beschermen. ‘Vooruitkijkend naar de toekomst, en specifiek naar 2016, denk ik echt dat we een algemene acceptatie gaan zien van het feit dat organisaties in de cloud beter beveiligd zijn dan in hun eigen datacentra,’ zegt Amazon CTO Werner Vogels in een vooruitblik op 2016.

Vogels ziet dat al gebeuren bij bedrijven die hun kritieke processen naar de cloud migreren, om onmiddellijke voordeel te ondervinden van de laatste innovaties op het gebied van operationele veiligheid en zogenoemde fine grain beveiligingstools om individuele applicaties te beveiligen. Door beheer en verbetering van de beveiliging van de infrastructuur aan een cloudaanbieder over te dragen, wordt de beveiliging van organisaties van alle formaten simpeler.

Vogels zag deze trend als eerste bij de financiële dienstverlening. Die trekt doorgaans de ergste cybercriminelen aan.

Vogels ziet een versimpeling van de technologie. Diensten en softwaresystemen tot de kleinst mogelijke bouwstenen uit elkaar halen is een belangrijke trend in de wereld van softwareontwikkeling. Sterk in opkomst zijn ‘microservices’. Die maken applicaties flexibeler, en veranderen eveneens het softwareontwikkelingsproces. De grotere systemen hoeven niet langer gepatcht te worden met software updates; in plaats daarvan wordt een nieuwe versie van de microservice afgeleverd, die de vorige versie vervangt.

Vogels noemt als andere trend serverloos computing. Dit komt grotendeels door de lancering van AWS Lambda, dat niet langer een fysieke of virtuele server nodig heeft om applicatiecode te draaien. Dit maakt applicatieontwikkeling veel eenvoudiger, aangezien architecten zich niet langer zorgen hoeven te maken over het beheren van servers om hun software te draaien.

Dit maakt het makkelijker om veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen. ‘We zien al complete bedrijven gebouwd worden die van geen enkele server gebruik maken. Een mooi voorbeeld is Teletext.io: een Nederlandse startup die innovatieve content managementsysteemtechnologie heeft ontwikkeld waarmee tekst op webpagina’s kan worden beheerd en geplaatst door de auteur van de tekst, in plaats van de programmeur. De serverloze benadering stelde Teletext in staat om snel en eenvoudig een dienst te lanceren die bedrijven over de hele wereld kan helpen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond