Consortia gaan strijd aan om Web Services

IBM, Microsoft en BEA Systems gaan gezamenlijk werken aan een identificatie- en authentiseringsysteem. De drie partijen hebben een consortium opgericht dat de concurrentie aan zal gaan met de Liberty Alliance van ondermeer AOL Time Warner, Novell en Nokia. Volgens Michiel Leenaars van het ISOC.nl is concentratie op dit vlak onwenselijk, maar ook onvermijdelijk. "Er wordt een stuk markttoegang afgesneden."
Het consortium van IBM, Microsoft en BEA Systems krijgt de naam Web Services Interoperability Organization (WSIO). De organisatie gaat zich toeleggen op de ontwikkeling van Web Services. Microsoft is hier zelf al ver mee gevorderd in de vorm van .NET en Passport. WSIO wil standaardtechnieken ontwikkelen waarbij een breed spectrum aan webdiensten via één enkel inlogsysteem toegankelijk wordt.
WSIO gaat hiermee de concurrentie aan met de Liberty Alliance , dat leden telt als AOL Time Warner, Novell, Hewlett Packard, eBay en Nokia. Liberty is met hetzelfde doel opgericht als WSIO, maar legt het accent fundamenteel elders. De uitgangspositie is dat bedrijven en consumenten veilig en betrouwbaar met elkaar moeten kunnen communiceren, zowel via het internet als via draadloze applicaties. Liberty wil net als WSIO één enkel standaard inlogsysteem ontwerpen, maar vindt dat de deelnemende bedrijven en consumenten hun eigen gegevens moeten kunnen beheren. Het komt neer op een decentraal systeem, terwijl vooral Microsoft zijn pijlen richt op centrale data-opslag.
Voor Michiel Leenaars van ISOC.nl is de strijd tussen Liberty en WSIO niet wezenlijk interessant. "Het gaat puur om de vraag welke partij straks het systeem controleert", zegt hij. "Hoe dan ook ontstaat er een machtspositie van een kleine groep, waarbij markttoegang wordt afgesneden." Kleinere marktpartijen die een andere open standaard hanteren, kunnen hun klanten niet aansluiten op software van Microsoft, Sun, Amazon of eBay. Hij schetst een toekomstbeeld waarin de veiligheidsnormen van Microsoft breed geaccepteerd zijn. "De veiligheidsomgeving van Microsoft heeft al niet zo'n goede trackrecord", zegt Leenaars. "Al hun veiligheidssoftware is binnen afzienbare tijd gekraakt. Het is een bijzonder slechte ontwikkeling."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Onno Schuit
Het perspectief van het WSIO consortium beperkt zich niet, zoals bij de Liberty Alliance, tot identificatie- en authentiseringssystemen. Het is dan ook de vraag of er sprake is van een 'strijd' tussen de Liberty Alliance en het WSIO consortium. Dit moge blijken uit de doelstelling van het WSIO consortium, door infoworld.com als volgt verwoord: "it will campaign to better educate developers about how to build Web services as well as advocate the consistency of building block standards". Weliswaar zou het best zo kunnen zijn dat het succes van Web Services samenhangt met de oplossingen die er gevonden worden voor identificatie- en veiligheidsproblemen, maar Web Services behelzen veel meer. Opmerkelijk aan de oprichting van het WSIO consortium is eigenlijk dat tenminste twee van de deelnemende partijen van het WSIO consortium totaal andere gereedschappen aanbieden bij de implementatie van Web Services. IBM, de ene partij, leunt met Websphere hevig op Java, terwijl de andere partij, Microsoft, zijn eigen, concurrerende platform ondersteunt: .Net, dat leunt op C#. De belofte van het consortium is dat de keuze voor een gereedschap er niet toe doet, maar dat het gaat om het resultaat: 'technisch' algemeen toegankelijke – want conformerend aan open standaarden – Web Services. Of die belofte waargemaakt zal worden, is weer een ander verhaal.