Deel dit artikel
-

Consortium sluit 1000 Kenniswijk-huishoudens aan op breedband

Binnen een jaar hebben minimaal duizend woningen in de Eindhovense Kenniswijk een verbinding van tien megabit per seconde, en over een drie jaar zouden dat 15.000 huishoudens moeten zijn. Dat werd gisteren bekendgemaakt bij de opening van een Breedband Demonstratie Centrum in de Eindhovense Kenniswijk. De grote vraag is of het project erin slaagt om de impasse tussen vraag en aanbod te doorbreken.

KPN-bestuurder Leo Roobol kondigde maandag namens een consortium van KPN, KVWS en BAM NBM aan dat er binnen een jaar duizend tot tweeduizend woningen in de Kenniswijk een tien megabitverbinding zullen krijgen. Het gaat om een symmetrische verbinding, dus met evengrote download als uploadsnelheden. "De verdere groei daarna hangt sterk af van het succes van de eerste aansluitingen," aldus Roobol.

Na een lange voorbereiding begint er schot te komen in het prestigieuze overheidsproject Kenniswijk. Het publiek-private project moet een consumentenmarkt 'van de toekomst' creëren, en is opgebouwd rond de driehoek gebruikers-diensten-infrastructuur. Door op alle fronten tegelijk te subsidieren wil Kenniswijk een voorsprong van twee jaar nemen op de markt. Die ervaringen zouden op nationale schaal toegepast moeten worden en zelfs moeten zorgen voor 'internationale uitstraling'. De overheid spendeert ruim 45 miljoen euro aan Kenniswijk.

Kenniswijk wil door middel van subsidies binnen drie jaar maximaal 15.000 huishoudens aan een breedbandverbinding helpen, zo zei Kenniswijk-directeur Koning. Dat aantal zou nodig zijn om een reele 'business case' te kunnen maken.

In principe mogen alle marktpartijen infrastructuur aanleggen. Kenniswijk subsidieert uitsluitend de gebruikersvraag. Huishoudens binnen de Kenniswijk (regio Eindhoven-Helmond) kunnen vanaf 1 september intekenen voor 800 euro subsidie , waarvan 500 voor de aanleg, op een 10 Megabit-aansluiting. Dat bedrag zal niet dekkend zijn voor de totale kosten, aldus een Kenniswijk-woordvoerdster. Hoeveel een huishouden er zelf bij moet leggen, is op dit moment onbekend. De hoogte van dat bedrag kan een factor zijn die groei belemmert.

Kenniswijk schermt met getallen die moeten duiden op grote interesse in haar aanpak. Zo vertelde directeur Koning dat in twee maanden tijd 70 van de 360 huishoudens in de Eindhovense Vlinderbuurt hebben aangegeven een breedbandaansluiting te willen. Deze flats zijn echter destijds door het Zweedse Bredband van glasvezel voorzien, dus daar was de infrastructuur al aanwezig. Bovendien heeft Kenniswijk de bewoners een gunstig aanbod gedaan van 25 euro per maand om zo snel mogelijk een proeftuin van de grond te krijgen. Deze getallen zeggen dus weinig over de werkelijke vraag naar de Kenniswijkinfrastructuur. En er moet eerst genoeg vraag in een bepaalde buurt zijn, wil een partij überhaupt onder de huidige marktomstandigheden op grote schaal dure 'fiber-to-the-home'-verbindingen gaan aanleggen. Dat lijkt op een patstelling.

Die patstelling zou doorbroken moeten worden door een dienstenaanbod dat potentiële gebruikers over de streep trekt. Dienstenontwikkelaars kunnen bij Kenniswijk subsidie tot een maximum van 100.000 euro aanvragen voor de ontwikkeling van een innovatieve dienst die landelijk &#39 .

Kenniswijk-directeur Koning meet het succes van het hele project af aan de diensten die ontwikkeld worden. Over concrete doelstellingen omtrent hoeveelheid en kwaliteit van de diensten kon hij geen duidelijke uitspraken doen.

Vreemd genoeg hoeven subsidiabele diensten niet eens specifiek voor breedband te zijn. Maar met de stimulering van smalbanddiensten wordt de vraag naar breedbandinfrastructuur natuurlijk niet echt geholpen. Volgens Koning zijn er inmiddels vijftig aanvragen van dienstenontwikkelaars binnen, waarvan er vier zijn toegekend.Echte breedbanddiensten maken een kwart van de aanvragen uit.

Een van de aanvragen betreft een non-profit-project uit de eerdergenoemde Vlinderbuurt. Hoewel de subsidie nog niet officieel is toegekend door uitvoeringsinstantie Senter, wordt het project al wel getoond in het gisteren geopende Breedband Demonstratie Centrum. Vlinderflats Internet TV is een project van de lokale huurdersvereniging die met wekelijkse TV-uitzendingen op breedband de sociale cohesie in de buurt wil stimuleren.

Volgens een woordvoerder is de huurdersvereniging benaderd door Kenniswijk om een dergelijk project op te zetten, en verkeert de toekenning van de subsidie in een afrondende fase. Op zich is buurttelevisie een sympathiek idee, maar gezien het bereik (360 woningen) is het discutabel of dit type dienstenaanbod de behoefte aan breedband sterk stimuleert. Bovendien zijn de uitvoerders niet beroepsmatig met TV bezig. Daarom is het twijfelachtig of Vlinderflats Internet TV een 'opschaalbaar' project zal worden, alle goede bedoelingen ten spijt.

Er zijn nog tal van onduidelijkheden over de hoogte van de prijs en over de aard en kwaliteit van de gesubsidieerde diensten. Of Kenniswijk een succes zal worden is lang niet zeker. Waarschijnlijk daarom betitelt directeur Koning Kenniswijk uitdrukkelijk als 'experiment'.

Deel dit bericht

4 Reacties

Alex Bloemendal

Op de silodam in Amsterdam, (inderdaad, achter het gebouw van Emerce) hebben we inmiddels iedere woning (>200 aansluitingen) 100mbit aangesloten en draaien we met veel succes en tevreden gebruikers. Onze internetpijp is niet de 10mbit die ze in eindhoven bieden (wij hebben er "slechts" 2!), maar doen het wel! Dit is opgezet ZONDER subsidies (als was dat wel makkelijker geweest), zonder tamtam, en van onder af!.Een groepje bewoners heeft het gewoon geregeld. De schaal is kleiner, maar als wij het al kunnen, waarom kunnen ze dit dan niet in Eindhoven (of ergens anders in Nederland?) In gesprekken met onder andere Minister van Boxtel en de gemeente Amsterdam werd onze aanpak geprezen, en werden we gestimuleerd om hiermee door te gaan omdat we laten zien dat het werkt en kan! Breedband internet voor en door bewoners… in plaats van subsidie voor geleerde heren in pak!

Maarten Stevens

Even reageren op de voorgaande reactie. Het is een leuk initiatief wat jullie hebben, maar uiteraard niet representatief voor de rest van Nederland. In een nieuwbouwwoning is het aanleggen van een netwerkje haast geen kunst meer. Wat ze in Eindhoven doen zou dat volgens mij wel kunnen zijn. Die subsidie gaat trouwens ook niet direct naar de geleerde heren, maar naar de consumenten die daar wonen. Daarmee worden de kosten gedrukt voor de aansluiting.

Joke Bruijs

Volgens mijn informatie gaat de subsidie in Eindhoven niet zozeer op aan infrastructuur maar vooral aan content-projecten van consultants als CapGemini. Vooral aan dure mannen in pakken dus. De ideeen die door deze heren worden voortgebracht klinken pijnlijk obligaat. Daar is 'ie weer, die digitale TV-gids. En al die andere ideeen die in Orlando zijn mislukt. En maar subsidieren. Alex, je initiatief klinkt hartverwarmend. Ga zo door!

Henk Kruithof

Deze reactie is geheel op persoonlijk titel en is nav het interview wat ik had op 8 juli 2002 met uw hoofdredacteurHoezo beperkt tot 360 woninging als u de moeite had genomen om het beleidsplan goed te lezen. Dan staat er dat en ik citeer nu even 1 zin uit het aan hem uitgereikte beleidsplan:Een buurtoverstijgende voorziening voor en door bewoners.Dat betekend dat wij niet zijn gebonden aan de 360 reeds aangesloten woningen, maar ook verder willen met de overige bewoners binnen de Kenniswijk regio en dan praat men niet over 360 woningen maar over 45.000 woningen, dit is toch een wezenlijk verschil, volgens mij. Bovendien is de subsidie aanvraag voor het bedrijfsleven zeer beperkt zodat er juist voor de bewoners die reeds nu en straks willen gebruik gaan maken van het glasvezelnetwerk een ruimere mogelijkheid om samen met eventuele professionele ondersteuning iets goeds op te zetten. Ik krijg het gevoel dat U het gehele Kenniswijk project en met name Stichting i/o Vlinderflats Internet TV op voorhand, niet echt serieus neemt, maar geef mij dan een alternatief voor 645MB downloaden bij Chello duurd het ruim 24uur, glasvezel duurd ongeveer 6 uur afhankelijk van de tegen partij en glasvezel gebruiker/gebruiker binnen 11 minuten om dit pakket van 645MB in dezelfde tijd ook te uploaden, dat is dus wel het voordeel wat glasvezel ons nu en hopelijk de rest van Nederland in de toekomst kan bieden. De genoemde snelheid zal de komende tijd nog verder worden opgeschaald zodat wij straks echt kunnen zeggen het is snel nu zijn snelheden van 70 a 80MB per seconde dus wel rieëel en ik heb ze al diverse malen met gemak gehaald. Ik denk niet dat U een ander alternatief heeft zo ja laat het mij dan even weten.Bovendien steld het glasvezelnetwerk mij als gehandicapte in staat om, doordat alles veel sneller gaat, directer om te gaan met mijn pc binnen de voor mij geldende mogelijkheden, welke zeer beperkt zijn. Deze snelheden geven mij juist meer de kans om extra rust te nemen zodat ik mij ook iets meer mobieler kan opstellen naar de buitenwereld toe en minder afhankelijk ben van alleen maar de rolstoel en een trage internet verbinding. Bovendien is uw bedrijf net als alle andere bedrijven toch ook op nul begonnen, waarom mogen wij als vrijwilligers dan niet iets proberen wat nieuw is.Henk Kruithof. Naam en Tel nr zijn bij uw hoofdredacteur bekend.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond