Deel dit artikel
-

Consument aarzelend over supersnel internet

Bijna de helft van de Nederlandse consument ziet het nut niet in van een breedbandverbinding van 50 Mbps. Er is geen nut voor supersnel internet, denkt 49 procent.

Een kleinere groep lijkt zich wel te focussen op snelheid en meer bandbreedte. Zo denkt 16 procent  binnen 4 jaar een internetverbinding nodig te hebben van meer dan 50 Mbps. Die interesse is er vooral bij jongeren onder 30 jaar en mensen die al een glasverbinding hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Telecompaper.

De 16 procent die wel interesse zegt te hebben, schetst een beeld van een potentiële markt voor supersnel breedband van 1,2 miljoen huishoudens.

Het aantal consumenten dat zegt geen idee te hebben of ze een dergelijke verbinding nodig gaan hebben in de komende vier jaar daalde van 51 procent vorig jaar naar 30 procent nu. Dat kan er op duiden dat de consument langzamerhand bekender wordt met wat supersnel breedband betekent.

Onder meer UPC kondigde eind 2008 al supersnel internet aan, gebaseerd op EuroDOCSIS 3.0, een standaard voor snel internet via de kabel. Hiermee is het mogelijk om binnen vijf minuten een dvd’tje binnen te halen. Maar ook glasverbindingen mengen zich in de strijd om snelle verbindingen. Wat er allemaal mogelijk is, lijkt nu langzaam door te dringen bij de consument. Van de respondenten geeft 28 procent aan glas te gebruiken voor een snelle verbinding in de toekomst. Bij een kwart van de ondervraagden was dit kabel.

De keuze voor een breedbanddienst komt vaak neer op de mogelijkheid van een triple-play offer en prijs, in beide gevallen gaf 26 procent dit aan als belangrijkste reden om een dienst te kiezen. Snelheid is de derde meest genoemde factor (22 procent).

Deel dit bericht

4 Reacties

Johan Schaap

Niet geheel onlogisch. Er zijn nog te weinig / geen diensten waar je die hoge snelheid voor nodig hebt. Je hebt nu alleen de optie iets minder lang wachten. Dan is prijs natuurlijk belangrijk. Zodra je diensten als Hulu in Nederland kunt gebruiken en andere HD Streaming diensten populair worden zal de vraag naar bandbreedte ook weer toenemen.

Stef

Je mag er van uit gaan dat premium content op het web (OTT) in 720p op 4-5Mbps zal worden aangeboden.  Met een 50Mbps verbinding kan 1 huishouden dus tien goede HD streams tegelijk ontvangen. En wel twintig YouTube 'HD' (kuch) kwaliteit streams tegelijk.  Een gemiddeld huishouden heeft dergelijke capaciteit niet nodig. Zelfs als vier personen in ??n huishouden tegelijk, afzonderlijk van elkaar, HD streams gaan kijken blijft er nog voldoende capaciteit over voor ander (licht en zwaar) verkeer.  Zelfs 3D HD kan met gemak over zo'n last mile (of het nu DSL, kabel of fiber is) worden getransporteerd.  Het probleem zit hem niet in de schaling van de last mile maar in de infrastructuur erachter. De metro moet met een factor 20 worden geschaald, de core meer dan 2000 keer. Schaalt dit niet mee dan is het alsof je een tienbaans-oprit hebt naar een karrenspoor.  LTE wordt ook zo'n debacle. Je hebt dan tientallen megabits per seconde tussen je toestel en de zendmast. Maar de zendmast heeft maar een paar Mbps naar het netwerk toe. Je kan dus met 1 toestel het hele mobiele netwerk in je omgeving plat trekken. In Nederland zijn die zendmasten nog via kabels aan het Internet geknoopt. Maar in een land als Spanje hebben zendmasten maar 8Mbps wireless in mesh… dat schaalt nooit.

Gerard

Een hoge downloadsnelheid is interessant, maar 'what about' de uploadsnelheid. Ik heb momenteel een Ziggo-abonnement met 120 mb downstream, maar nog 'maar' 10 mb upstream. Voor telewerken werkt de uploadsnelheid toch beperkend en dat is ook voor andere online interactieve diensten.

john voorts

Ziggo en UPC zijn een stuk betere alternatieven dan ADSL. Daar is zowel de up als downstream een stuk lager. Bij ziggo en UPC kan je tot 120Mbit komen. http://www.internetviakabel.nl/component/content/article/17-supersnel-internet-via-de-kabel

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond