Deel dit artikel
-

Consumentenbond wil extra slot op de deur voor PSD2

Consumenten moeten bij de invoering van de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 beter beschermd worden tegen het lichtvaardig delen van persoonlijke betaalgegevens met derden. De Consumentenbond pleit dan ook voor een ‘extra slot op de deur’.

Vandaag behandelt de Tweede Kamer de invoering van PSD2: een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten. Deze wet maakt het mogelijk dat naast de eigen bank ook andere partijen inzicht krijgen in betaalgegevens van consumenten. Weliswaar pas na uitdrukkelijke toestemming van de klant, maar de Consumentenbond maakt zich zorgen over hoe die toestemming tot stand komt.

Online hypotheek advies, beleggingsapps of een app die inzicht geeft in je uitgavenpatroon, de bond erkent dat het allemaal handige financiële diensten zijn. Maar die bedrijven hebben daarvoor wel inzicht nodig in de bankgegevens. En betaalgegevens zijn zeer privé en bijzondere persoonsgegevens.

Een acceptatieknop vergelijkbaar met een cookiebutton is volgens de Consumentenbond uit den boze; consumenten drukken dan op ‘ja’ om er vanaf te zijn. En consumenten moeten zich ook niet door ellenlange teksten heen hoeven te worstelen, want dat doet niemand’.

De Consumentbond pleit dan ook voor een tweetraps-toestemming: als een bedrijf bij de bank aanklopt met toestemming tot gebruik van klantgegevens, moet de bank daarop een dubbele check verrichten bij de consument om die toestemming te bevestigen.

De Consumentenbond vraagt de Kamer er bovendien streng op toe te zien dat bedrijven ‘kristalhelder’ zijn over welke gegevens ze gebruiken en waarvoor. Een ander punt waar de Consumentenbond de Kamer voor waarschuwt, is dat als consumenten een bedrijf inzicht geven in hun betalingsverkeer, dat bedrijf ook ziet aan wie wordt betaald en van wie betalingen worden ontvangen. En die consumenten hebben misschien géén toestemming gegeven voor inzage in hun betalingsverkeer.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond