Deel dit artikel
-

Consumentenbond: ‘Windows 10 vist volop naar privégegevens’

Consumenten die gesteld zijn op hun privacy kunnen Windows 10 beter niet met de aanbevolen standaardinstelling op hun computer installeren. Dat stelt de Consumentenbond die het nieuwe besturingssysteem uitprobeerde. Bij de standaardinstallatie wordt namelijk ook een reeks internettoepassingen op de pc gezet die toegang krijgen tot veel persoonlijke gegevens.

Bij Windows 10 kunnen persoonlijke documenten niet alleen op de computer, maar ook in een clouddienst op internet worden gezet. Ook zijn er tal van nieuwe functies die in contact staan met het web. Het meest in het oog springend is de ‘persoonlijke assistent’ Cortana. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door Cortana doorgestuurd naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie, maar de instellingen ervoor staan al wel ‘aan’.

Maar dat is niet alles, zegt de bond. Elk programma (app) op de pc of tablet mag de unieke reclame-ID’s uitlezen. De pc registreert doorlopend de locatie van de gebruiker en deelt die aan alle programma’s (apps) die daarom vragen. Programma’s (apps) die worden geïnstalleerd zien direct wie de gebruiker is (naam, foto), als die is ingelogd met een Microsoft-account. Consumenten die hier niet van gediend zijn, wordt aangeraden de geavanceerde of handmatige installatie te gebruiken om zo deze functies uit te zetten.

De Consumentenbond is overigens wel positief over het gebruiksgemak van Windows 10. De systeemsoftware is morgen beschikbaar, in elk geval voor gebruikers die online een kopie hebben gereserveerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Dekie G.

Een groot bedrijf komt je vragen of het alle informatie over je mag verzamelen en opslaan. Tot en met je contacten met anderen, de toetsaanslagen die je intikt en de gesprekken in je huiskamer. Je krijgt dan gerichte reclame aanbiedingen. Of de prijs van je verzekering wordt duurder omdat je ziek wordt. De prijs van je hotelkamer wordt aangepast aan je inkomen. Misschien wordt je ontslagen omdat je kritisch was over je werkgever. Je gegevens en ook je opgeslagen data in de cloud worden eigendom van het bedrijf. In de kleine lettertjes staat dat die toegang tot je eigen data op elk moment ingetrokken kan worden. In ruil mag je gratis hun elektronische reclamefolder gebruiken. Voorlopig toch. Want een gratis dienst kan toch ooit betalend worden. Een deal waar je op ingaat?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond