Deel dit artikel
-

Corona: thuiswerken tijdelijk de norm bij (grote) techbedrijven

Grote bedrijven bereiden zich voor op een omvangrijke virusuitbraak, zoals in Noord Italië. De Europese Centrale Bank in Frankfurt test maandag ICT systemen om te kijken of zijn 3700 werknemers zonder problemen vanuit huis kunnen werken. Het hoofdkantoor blijft vandaag grotendeels leeg. Ook techbedrijven zijn uit voorzorg gaan thuiswerken.

Bij ING werkt een deel van de werknemers op alternatieve locaties, meldt RTLZ. Dat gaat ProRail, beheerder van het spoor, ook doen. Het Operationeel Besturingscentrum Infra werkt vanaf vandaag op twee verschillende locaties werken: in Utrecht en in Amersfoort.

In de techsector is het beeld niet anders. Werknemers van Twitter en Square – beiden geleid door Jack Dorsey – werken sinds vorige week thuis. De eerste plenaire vergadering vond plaats via Google Hangouts en Slack. In San Francisco hebben werknemers van Microsoft te horen gekregen dat ze thuis moeten werken. Apple geeft dat advies aan al zijn werknemers in Silicon Valley en in kantoren in Italië, Japan, Duitsland, Frankrijk en het VK.

Google heeft werknemers in Dublin gevraagd vanuit huis te werken. Facebook moest dat vorige week noodgedwongen ook doen: het sloot vrijdag zijn kantoor in Londen na een bezoek van een werknemer uit Singapore die met het coronavirus bleek besmet.

In de VS viel de uitbraak tot nu toe mee, maar zondag was het aantal besmettingen al opgelopen tot 554 in 34 staten en het District of Columbia.

Amazon heeft zijn werknemers die nu nog op kantoor werken gevraagd om hun VPN verbindingen te testen mocht het noodlot toeslaan.

De grote uitdaging voor Amazon wordt om het virus buiten zijn distributiecentra te houden. De meeste dc’s van de retailer staan echter niet in grote steden, waar de meeste besmettingen zijn.

Logistiek dienstverlener Packs bereidt zijn Nederlandse klanten reeds voor op een mogelijke lockdown. Mocht die betrekking hebben op het Centraal Overslag Punt (COP) in Leerdam, dan wordt de nachtelijke sortering verplaatst naar Vianen dan wel naar Wijchen ‘op basis van de actuele situatie’. Aflevering geschiedt op basis van ‘best effort’.

Er zijn bedrijven die profiteren van de ontwikkelingen: de koers van het aandeel Slack steeg 40 procent sinds januari, die van Zoom (eveneens collaboratie software) met 42 procent. Microsoft zag in China het gebruik van zijn (betaalde) Teams software met 200 procent toenemen.

Zoom CEO Eric Yuan denk dat de uitbraak een fundamentele verandering teweeg zal brengen in de manier waarop er gewerkt wordt. Zijn bedrijf bood gratis videobellen aan voor gebruikers in China, natuurlijk vanuit de gedachte dat hieruit betaalde opdrachten voorkomen. Cisco’s WebEx biedt tijdelijk ook (beperkte) gratig toegang tot zijn software. En bedrijven maken volop gebruik van dit soort middelen: Starbucks verzorgde zijn aandeelhoudersvergadering dit keer geheel virtueel.

Matthijs Otto, oprichter van NetworkTables, gooide er afgelopen week snel een persbericht uit: Met al die afgelaste evenementen wordt het volgens hem tijd voor virtuele events. Met NetworkTables lanceerde hij in 2015 een tool om netwerken op evenementen te vergemakkelijken. NetworkTables fungeert als schakel tussen een videoconferencing/webinar platform en de aanwezigenlijst. De deelnemer plant een-op-een-afspraken, schrijft in op workshops en presentaties en interactieve rondetafelgesprekken. Bijeenkomsten vinden vervolgens hoofdzakelijk plaats via Zoom.

Microsoft heeft zelfs een gratis Crisis Communication App vrijgegeven, waarmee werknemers kunnen aangeven of ze van huis uit werken. De app volgt ook het laatste virusnieuws van gezondheidsorganisatie WHO en andere bronnen. Wel is hiervoor een SharePoint abonnement vereist.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Geert Jan Hoge

De grote bedrijven waren technisch voorbereid en maken nu de stap naar het massaal promoten van gebruik van de tools die ze al hadden. Maar hoe zit het met de (kleinere) bedrijven die technisch niet klaar zijn, laat staan organisatorisch? En scholen?
Hier speelt thuiswerkhulp.nl op in.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond