Deel dit artikel
-

Gaan congressen virtueel na coronacrisis?

Het ene internationale congres na het andere wordt afgelast in verband met het coronavirus, ook in landen waar de kans op besmetting gering is. Maar misschien wordt een nieuwe trend ingezet: want waarom zou je duizenden kilometers reizen als zo’n congres ook virtueel kan worden gevolgd?

Niet minder dan dertig techcongressen en beurzen (van Oracle Code One tot Microsoft Build) zijn inmiddels wereldwijd afgelast of opgeschort. Het gaat vooral om evenementen die bezoekers uit allerlei landen trekken. De aansprakelijkheidsrisico’s zullen hierbij vooral een rol spelen.

De laatste dagen wordt om die reden volop gespeculeerd over het ontwikkelaarscongres van Apple begin juni. Anders dan Facebook en Google heeft het Amerikaanse bedrijf zijn jaarlijkse congres nog niet geschrapt, maar er is grote kans dat dit alsnog gaat gebeuren. De fysieke variant in elk geval.

Voor Apple is WWDC 2020 echter een belangrijk moment, omdat daar altijd de volgende software voor iOS en macOS wordt gepresenteerd. Het is ook het evenement waarop eerste bètaversies beschikbaar komen. In deelsessies krijgen ontwikkelaars bijzonderheden te horen.

Een keynote met livestream vanuit het Steve Jobs Theater met eigen personeel en plaatselijke journalisten is echter nog altijd mogelijk, terwijl deelsessies ook via het web kunnen aangeboden. Speciale fora zouden kunnen worden ingericht voor Apple personeel en geregistreerde ontwikkelaars.

Google kondigde meteen na het annuleren van zijn cloudcongres Cloud Next aan met een virtuele variant te komen. Google Cloud Next ’20: Digital Connect is een gratis, digital-first, multidaags evenement met livestreams van keynotes, breakout sessies en interactive learning. Experts zitten klaar voor het beantwoorden van vragen.

Google onderzoekt een identieke oplossing voor het geschrapte ontwikkelaarscongres Google I/O, daarover wordt de komende weken meer bekend.

Het Oktane congres voor IT professionals (6000 bezoekers) in San Francisco lost dit nu ook zo op. Ook de Europese ontwikkelaarsconferentie van GitHub gaat virtueel.

Voor beurzen zoals het vorige maand geannuleerde Mobile World Congress in Barcelona en de tot juli uitgestelde Hannover Messe is dit concept vanzelfsprekend minder interessant. Daar draait het om fysieke ontmoetingen en het sluiten van handelscontracten. Ook willen bezoekers bijvoorbeeld mobieltjes kunnen vasthouden. Vandaar dat Huawei voor zijn productpresentatie vorige maand gewoon naar Barcelona is gekomen en via een livestream zijn nieuwste producten toonde.

Vooral universiteiten oriënteren zich steeds meer op nieuwe concepten voor congressen. Internationale contacten zijn in de academische wereld van groot belang, maar buitenlandse reizen hebben een enorme impact op het milieu. Het onderwijs loopt al voorop met het organiseren van virtuele Massive Open Online Courses, waarbij hoger onderwijs toegankelijk wordt gemaakt voor een grote groep studenten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond