Deel dit artikel
-

Creative Commons moet muziekindustrie wakker schudden

Jono Bacon, een belangrijke speler in de community van de open source software Ubuntu, wil de muziekeconomie uittesten onder een open content-model. Bacon, tevens onafhankelijke een muzikant, wil een nieuw muziekproject uitbrengen onder een Creative Commons-licentie.

Hiermee hoopt de man in het digitale tijdperk de discussie over auteursrecht in de muziekindustrie een nieuwe impuls te geven. Dat meldt weblog ars technica. Met Creative Commons kan de maker kan per werk aangeven in hoeverre er exclusiviteit rust op de auteursrechten.

Waar de gebruikers van het gratis besturingssysteem Ubuntu, wat alle voor Linux geschreven software draait, de software vrijelijk kunnen aanpassen en verspreiden, wil de Ubuntu-man deze tactiek ook doortrekken naar de muziekindustrie.

Bacon wil met zijn project aantonen hoe open content het oude model van muziekdistributie kan doorbreken. Voorbeelden van bekende bands die met succes oude modellen doorbroken zijn er al wel. Maar onbekende muziekanten zullen meer problemen ondervinden met het distribueren van muziek op deze manier.

Verschillende muzikanten experimenteren met verdienmodellen die misschien niet direct voor de hand liggen. Radiohead zette in oktober vorig jaar een nieuw album online op hun website. De prijs werd overgelaten aan wat de koper er voor wilde geven. Later werd de cd uitgegeven in eigen beheer.

In navolging van Radiohead wist ook Nine Inch Nails de weg naar het internet te vinden. Ook zij boden hun album aan op hun website. Naast gratis tracks vroeg de rockband geld voor extra’s. Er werden verschillende prijsmodellen opgesteld voor het volledige 36 nummers tellende album. Hiermee wist de band 750.000 dollar in 3 dagen op te halen.

De content van Bacons eerste album, Severed Fifth, mag onder de Creative Commons-licentie gratis worden gebruikt, mar kan ook worden aangepast, wat in dit geval betekent dat het mogelijk is een remix te maken.

Bacon is niet de eerste muzikant die muziek uitbrengt onder de Creative Commons-licentie. Wat zijn project wel uniek maakt, is dat hij dit project documenteert en inzicht geeft in wat wel en wat niet werkt. Hiermee hoopt hij dat andere artiesten profiteren van zijn ervaringen.

Het ontbreekt echter nog aan een verdienmodel. Bacon liet ars technica weten wel meerdere ideeën hiervoor op de plank te hebben liggen, maar dat hij dat nog even voor zich wilde houden.

Eerder wist een boek onder de Creative Commons-licentie het te schoppen tot in de top 10 van de bestsellers-lijst van de NY Times. Auteur Cory Doctorow, ook bekend als blogger op BoingBoing.net, koos ervoor het boek gratis downloadbaar te maken in tal van formaten. Bovendien mag iedereen die dat wil het boek be- en verwerken én het weer uitgeven. De enige restrictie is dat de herverspreider geen geld mag vragen voor de distributie.

Bron foto: Orange_Beard (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond