Deel dit artikel
-

Cybercriminelen profiteren van economische crisis

De economische crisis veroorzaakt grote risico’s voor informatiebeveiliging. Bedrijven verlagen hun uitgaven en ontslaan personeel. Een gevolg is dat er gaten vallen in de verdediging waardoor cybercriminelen hun kansen grijpen.

Een onderzoek van McAfee toont aan dat beveiligingsproblemen tijdens economisch zware tijden erger worden. Ontslagen werknemers komen in de verleiding om toegang tot bedrijfsgegevens te gebruiken om informatie te stelen.

Deze voorspelling wordt ondersteund door de ondervraagde bedrijven in het onderzoek van McAfee. De organisatie ondervroeg wereldwijd meer dan duizend hooggeplaatste IT-besluiters. Dreigingen van binnenuit wordt door 68 procent als de grootste bedreiging genoemd voor vitale informatie. Dit is hoger dan de dreigingen die worden veroorzaakt door het patchen van kwetsbaarheden (51 procent), cyberterrorisme (38 procent) en industriële spionage (36 procent).

De grootste dreiging die aan de economische recessie kan worden toegeschreven bestaat volgens 42 procent van de respondenten uit ontslagen werknemers, gevolgd door gegevensdieven van buitenaf.

Hoewel het totale aantal aanvallen door insiders altijd lager is geweest dan het aantal aanvallen van buitenaf, zijn de gemiddelde verliezen in de meeste gevallen groter. Gegevensdiefstallen door insiders hebben vaak grotere financiële gevolgen, vanwege het hogere niveau van gegevenstoegang.

De activiteiten van cyberdieven bestaan niet alleen meer uit het hacken en stelen van creditcard- en aanmeldingsgegevens. Intellectuele eigendommen zijn het nieuwe doel. Creditcardfraude en identiteitsdiefstal is een bron van inkomsten die niet veel ruimte voor groei meer biedt. Criminelen richten hun aandacht daarom op de nieuwe sterren in hun portfolio. En intellectuele eigendommen zijn als favoriet uit de bus gekomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond