Cyburg officieel van start
Amsterdam is van start gegaan met Kennisstad Cyburg. Het project heeft als doel allerlei internetgerelateerde diensten te ontwikkelen ten behoeve van de burgers van Stadsdeel Zeeburg. Commerciële partijen kunnen er terecht voor experimenten.
Cyburg is voor de bewoners van Zeeburg sinds gisteren zichtbaar als een e-mailboek en een portal . Het e-mailboek is opgezet als dé toepassing waarmee bewoners elkaar kunnen vinden en gezamenlijk actviteiten kunnen lanceren. "De gebruikers rollen Cyburg uit en leveren de content", legt Dick van der Woude, voorzitter van het Projectteam Cyburg uit. "Wij leveren de basisinfrastructuur en eventueel extra diensten aan eenmaal opgezette communities." Te denken valt aan een boodschappenservice voor ouderen die geheel via Cyburg wordt gecoördineerd, of een vereniging van eigenaren die woningzaken elektronisch afhandelt.
De verwachtingen rond Cyburg zijn hooggespannen. Cyburg dong indertijd mee in de Kenniswijk competitie, maar deze werd door Eindhoven gewonnen. Amsterdam en stadsdeel Zeeburg lieten het hier niet bij zitten en gingen op zoek naar eigen middelen. In totaal is 14,4 miljoen euro voor het project gereserveerd. De stad Amsterdam heeft 4,5 miljoen bijgedragen, de rest is afkomstig van het Rijk en uit Europese fondsen. Daarnaast hebben private partijen als Cisco Systems, Schiphol en automatiseerder Origin middelen beschikbaar gesteld ten behoeve van deelprojecten.
Cyburg moet ook interessant zijn als proeftuin voor commerciële partijen. Albert Heijn kan bijvoorbeeld via Cyburg uitzoeken hoe het elektronisch winkelen in de wijk beter kan. Het midden- en kleinbedrijf in stadsdeel Zeeburg krijgt ondersteuning van het Elektronische Business Platform Amsterdam bij het commercieel inzetten van internet. Het e-mailboek fungeert daarbij als link met de gebruikers van Cyburg. De e-mailadressen uit het e-mailboek worden niet doorgegeven aan commerciële partijen, de e-mails zelf wel. Cyburg wordt een zogeheten 'open domein', waar geen monopolieposities zijn. De resultaten van proefnemingen zijn openbaar.
In tegenstelling tot Kenniswijk in Eindhoven staat de uitrol van een glasvezelnetwerk in Zeeburg niet centraal. De content zal aanvankelijk via ADSL worden aangeboden, volgens wethouder Bruines zelfs via 'super-ADSL'. In een lopend project zal worden uitgezocht of ADSL tegen gereduceerd tarief kan worden aangeboden in Zeeburg. Uitrol van glasvezel volgt mogelijk later, maar hier speelt de beperkte financiering een rol. Het is nog onduidelijk hoe de initiële investering moet worden terugverdiend. Bruines wilde desgevraagd geen termijn noemen waarbinnen het project rendabel moet zijn. "Het terugverdienen van deze investering is niet in geld uit te drukken", stelde zij.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
sascha
Jammer. Volgens mij zijn ze een beetje te snel "live" gegaan. De meeste pagina's zijn nog leeg.
Gijs
Dit soort berichten vind ik nou leuk; vorige week een huis gekocht daar en nu komt er super ADSL.
Marcel Beemsterboer
Hoi Gijs, mail me svp even waar ik je kan bereiken, dan stellen we je op Cyburg even voor aan je nieuwe buurt. Dan hebben we meteen het probleem van Sascha opgelost.
Dirk van der Woude
De observatie dat veel pagina's leeg zijn klopt. Daar wordt stevig aan gewerkt. Achtergrond is dat de financiering van Cyburg eind december rond was – en dat was het moment dat we RFP's voor de 1.0 versies van de portal en het emailboek bekend hebben gemaakt (voor de liefhebber: zie http://www.cyburg.org/CONTENT/Aanbesteding.htm ). Vervolgens zijn beide appz gebouwd en kon begin februari het vullen met content beginnen. De start van Cyburg op 18-2 jl. is dan ook exact wat we hebben gezegd: de start. De komende weken wordt het project overgedragen aan de onafhankelijke Stichting Amsterdam Kennisstad Cyburg. Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan de opbouw van het projectbureau Cyburg. Dit voorjaar gaan de RFP's voor de versies 2.0 uit.