Deel dit artikel
-

D66: ‘Laat pensioenfondsen investeren in startups’

Alexander Pechtold (D66) wil dat startende ondernemers meer kapitaal kunnen aantrekken om hun bedrijf te laten groeien. Daarnaast moet het voor pensioenfondsen aantrekkelijker worden gemaakt om te investeren in startups.

‘Nu banken nog steeds terughoudend zijn met het verstrekken van krediet moet de overheid het voor pensioenfondsen aantrekkelijker maken om hun kapitaal in startende ondernemers te steken. Ieder bedrijf dat we voor Nederland kunnen behouden, is goed voor onze economie en goed voor extra banen’, vertelde Pechtold bij BNR Radio.

In de Verenigde Staten is de overheid al in de jaren vijftig begonnen met het stimuleren van investeerders in startups. Israël is dankzij een stimuleringspolitiek van startende ondernemers nu wereldwijd leidend in de 3D-printindustrie. Ter vergelijking: het grootste Nederlandse bedrijf in 3D-print, Shapeways, is na Amerikaanse investeringen verhuisd naar New York.

Pechtold: ‘Jonge, innovatieve bedrijven die de potentie hebben de wereld te veroveren, moeten in Nederland veel meer de kans krijgen om ook daadwerkelijk door te groeien. Daar zijn goede investeerders voor nodig die voldoende kapitaal in een startende onderneming kunnen steken.’

Pensioenfondsen zouden een deel van hun vermogen in een fonds kunnen beleggen dat vervolgens investeert in kansrijke startups. Het kabinet probeert hen daartoe te bewegen, maar minister Kamp (Economische Zaken) is tot dusver weinig succesvol.

D66 pleit voor een fonds dat groot en aantrekkelijk genoeg is voor pensioenfondsen om in te beleggen. Nederlandse Pensioenfondsen zijn grote spelers met bij elkaar meer dan 1000 miljard euro aan vermogen. Het is voor hen onaantrekkelijk om steeds relatief kleine bedragen te investeren in startende ondernemers. Het Dutch Venture Initiative-fonds, dat ook voor meer investeringen in startups moet zorgen, is niet aantrekkelijk voor pensioenfondsen.

Deel dit bericht

2 Reacties

christian gibson

Pensioenfondsen moeten zo behoudend mogelijk investeren. Volgens Delta Lloyd gaan minstens 40% van de startende ondernemingen failliet tijdens de eerste 5 jaar. Andere bronnen geven een veel pessimistische inschatting. Volgens ondernemersstarterstips.nl, bijv., gaan 61% van de startende ondernemingen binnen 3 jaar failliet.

Rob

De politiek dubbele moraal kan niet treffender geïllustreerd:

– Banken moeten EN meer lenen aan bedrijven EN hun balansposities verbeteren.
– Pensioenfondsen moeten EN meer investeren in start ups EN hun reserves vergroten en risico’s verlagen.

Ik begrijp het niet.

Meent Pechtholt nu serieus dat hij Pensioenfondsen durfkapitaal willen laten verstrekken?
En mogen de tegenvallers dan ten laste komen van de pensioenuitkeringen?
Want een beschikbaar premiestelsel, dat wel.

Of moeten pensioenfondsen een nóg hogere dekkingsgraad aanhouden zodat we van de overwaarde venture capital kunnen verstrekken. En de pensioenspaarder dus eigenlijk automatisch ook business angel voor innovatie van de BV NL is.

Er schiet mij een tekst van Van Gaal te binnen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond