Deel dit artikel
-

Daling aantal gratis downloaders

Het aantal Amerikanen dat gratis muziek downloadt is volgens onderzoeksbureau Ipsos-Reid dalende: van 71 procent van alle muziek-downloaders in de zomer van vorig jaar, naar 67 procent in september. Mogelijk is de bereidheid om te betalen voor downloads gestegen of zijn consumenten geschrokken van de fellere bestrijding van het gratis downloaden.

Het aantal Amerikanen dat ooit een muziek- of MP3-bestand van internet heeft gehaald is op de peildata april, juli, en september 2002 licht gestegen: van respectievelijk 25, naar 26 en 28 procent. Volgens de onderzoekers van Ipsos-Reid is – weinig verrassend – het downloaden het meest populair bij de 18 tot 24-jarigen (16,1 procent van alle muziek-downloaders), gevolgd door de 35 tot 54-jarigen (14,7 procent).

Het gratis downloaden daalt, stelt Ipsos-Reid. Waar in juli 2002 nog 71 procent van de Amerikanen (die muziek downloadt) zei dat te doen, was dit in september teruggelopen tot 67 procent. Er is geen eenduidige verklaring hiervoor. Mogelijk is de bereidheid groter voor het downloaden van muziek te betalen en is de kwaliteit van online muziekservices groter geworden, zo suggereert eMarketer. Het bureau sluit echter ook niet uit dat consumenten zijn geschrokken van de toenemende strijd door grote partijen in de muziekwereld tegen het gratis downloaden.

Uit recente cijfers van Forrester komt naar voren dat Europa achterligt op de VS als het gaat om het percentage muziekdownloaders. Hier heeft 29 procent van alle online consumenten wel eens muziek van internet gehaald. Van alle Europese digitale muziekconsumenten is 68 procent man en heeft 45 procent een hoog inkomen.

Onlangs bleek uit cijfers van Nielsen SoundScan dat de muziekverkopen in de VS onder druk staan. Voor het tweede achtereenvolgende jaar daalden de CD-verkopen, die goed zijn voor 94 procent van alle muziekverkopen. De daling in 2002 was 9,3 procent (naar 624,2 miljoen stuks), veel scherper dan de afname van 2,8 procent in 2001 (ten opzichte van het jaar daarvoor).

De onderzoekers schrijven de neergang mede toe aan het downloaden. Zij merken tegelijk op dat veel geld gaat naar andere vormen van entertainment zoals videogames en DVD's. Forrester Research stelde vorig jaar al dat het downloaden geen bedreiging vormt voor de muziekindustrie, maar haar juist kan redden. Daarvoor moet het betaald downloaden wel goed worden georganiseerd, meent het onderzoeksbureau.

Deel dit bericht

4 Reacties

vanderG

Wat moet je nu met die cijfers? 71% van alle Amerikanen? Dat is dus *iedereen* tussen de 14 en 75 jaar. Alle online Amerikanen dan maar? Of alle Amerikanen met snel internet?

Redactie Emerce

Het gaat om 67 procent van alle Amerikanen die muziek downloadt. Mea culpa. Bericht is inmiddels aangepast. Louis HoeksRedactie Emerce

Wouter Jong

De daling in het aantal muziekdownloads vind Wouter Jong niet echt indrukwekkend. Toen Napster net uitkwam, was de verleiding zijns inziens groot om een inhaalslag te maken en zoveel mogelijk nummers 'die je altijd al had willen hebben' te downloaden. Nu de meest exotische downloads inmiddels gedownload zijn, zullen de downloads zich vooral richten op nieuw uitgekomen materiaal en/of software programma's.

Martijn

Nieuwe artikelen zoals bijvoorbeeld (zoals ook genoemd in artikel) DVD's en nieuwe software, zoals waarschijnlijk games. Maar het verschijnsel dat er minder word gedownload heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Napster weer weg is en dat Kazaa ook binnenkort wel weer weg moet gaan. Dit allemaal te danken aan het tegenstrijdig denken van "Record Labels" zoals Sony Music en BMG. Maar ik heb er zelf geen probleem mee, bands stoppen heel veel werk in het maken van albums en singles, deze horen gewoon niet gratis verstrekt te worden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ook "de nummers die je altijd al had willen hebben" gewoon nooit uitkomen. Dus ik zeg, niet meer downloaden, gewoon 22 euro neerdokken voor een goeie CD, steun je band gewoon om zo door te blijven gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond