Deel dit artikel
-

Databankenwet centraal in zaak Nationale Vacaturebank

Na de geruchtmakende zaak rond Telegraaf-zoekmachine El Cheapo, staat in een nieuwe rechtszaak de databankenwet centraal. PCM en Wegener betwisten woensdag in een kort geding het recht van de Nationale Vacaturebank om online samenvattingen te publiceren van vacatures, afkomstig uit de kranten van beide uitgeverijen.

"De Nationale Vacaturebank verdient geld met het kopiëren van advertenties", meent jurist Joris van Manen – specialist op het gebied van internet- en intellectueel eigendomsrecht – die PCM (onder meer De Volkskrant en Algemeen Dagblad) en Wegener (onder meer De Gelderlander) bijstaat in de zaak. Volgens Van Manen wordt de databankenwet hier overtreden. "Het gaat om het op grote schaal pikken van advertenties, we willen dat ze daar mee stoppen."

Van Manen meent dat de El Cheapo zaak , die hij zelf namens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) won, een "goede indicatie gaf dat de Hoge Raad ook de rechten op internet serieus wil nemen". Van Manen, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, wil echter over de Vacaturebank-zaak "niet meer loslaten zolang de zaak onder de rechter ligt".

In maart bepaalde de Hoge Raad, in de eerste zaak over internet waar dit hoogste rechtscollege over vonniste, dat El Cheapo niet mocht zoeken in het huizenbestand van de NVM. De machine zou daarmee de databankenwet overtreden. Die verbiedt het ongeoorloofde opvragen of kopiëren van gegevens uit een database. Daarvoor moet wel sprake zijn van "systematisch of methodisch geordende" verzameling en moet er een "kwalitatief of kwantitatieve substantiële investering" in de databank zijn gedaan.

Maar in de ogen van Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Nationale Vacaturebank en ooit kantoorgenoot van Van Manen, "is het niet zo moeilijk aan te tonen" dat de site niet in strijd handelt met de databankenwet. Eerder omschreef hij die wet sarcastisch als een "speeltje van de contentindustrie". Zo doen beide uitgeverijen wel substantiële investeringen in hun kranten, merkt hij op, maar niet in de databank.

Daarnaast betwist Alberdingk Thijm het systematische karakter van de vacatures in de kranten. "Met alle respect voor de uitgevers, maar een krant is niet systematisch geordend. Er is geen register van vacatures, geen systeem op grond waarvan ik een vacature kan terugvinden." Als een krant online zou staan met een zoekmachine, dan kan er mogelijk wél sprake zijn van een database, denkt Alberdingk Thijm. De vacaturesite plaatst overigens alleen samenvattingen van vacatures uit de PCM en Wegener-kranten, zonder hyperlinks daarbij.

Volgens Alberdingk Thijm schuilt er nog een addertje onder het gras. Beide uitgeverijen hebben elk een eigen vacaturesite, Clickwork van PCM en Jobtrack van Wegener, en "schakelen zo een concurrent uit", aldus de advocaat. Alberdingk Thijm noemt dit "begrijpelijk, maar niet chique".

Jan-Peter Cruiming, de managing director van de Nationale Vacaturebank, ziet het kort geding als "een wanhoopsdaad van de kranten vanwege hun dalende advertentie-inkomsten". De kranten hebben dat volgens Cruiming aan zichzelf te wijten, omdat ze ooit de advertentietarieven opvoerden toen de krapte op de arbeidsmarkt de adverteerders weinig keus liet.

Cruiming vindt daarnaast dat zijn site "deels een idealistische doelstelling heeft". De Vacaturebank verdient naar eigen zeggen niets aan het samenvatten van de advertenties uit de papieren kranten, maar wil daarmee "een beeld geven aan werkzoekenden van wat er te koop is". Ook mogen kleinere bedrijven gratis vijf advertenties tegelijk op de site plaatsen. Grotere bedrijven kunnen voor 900 euro per jaar onbeperkt vacatures posten. Verder ontvangt de Nationale Vacaturebank, die claimt 200.000 unieke bezoekers per maand te hebben en de grootste site te zijn qua aantallen vacatures, inkomsten uit op de site geplaatste banners.

Deel dit bericht

9 Reacties

Harry de Koning

De vacatures op de Nationalevacaturebank.nl staan altijd sjokvol met typefouten en meer dan 70% is méér dan een maand oud. Enig onderhoud en respect hebben ze dus niet voor hun "gestolen goed". Ik kan me goed voorstellen dat het voor een ondernemer erg frustrerend is als hij na een maand nog steeds sollicitaties binnenkrijgt op een vacature die hij zelf niet heeft geplaatst en wellicht niet eens weet waar die vacature op het Internet staat. Ook de sollicitant is hier net bij gebaat want die vist dus voortdurend achter het net.

Ingrid Borgman

Uitgevers zijn volgens mij gewoon bang klanten te verliezen aan websites zoals NationaleVacaturebank.nl en andere jobsites. Onze organisatie gebruikt diverse vacaturesites in europa, met een beter resultaat dan bijvoorbeeld kranten. Wie heeft er tegenwoordig eigelijk nog zin om een ongestructureerde krant te lezen met een bos aan vacatures?

Bjorn

Dat de vacatures op de Nationale vacaturebank onjuist of verlopen zijn betwijfel ik. Er staat altijd netjes een datum van publicatie bij, iets wat bij sommige grote sites wel eens mist. Een beetje intelligente werkzoekende zal wel begrijpen dat een vacature uit 2001 wellicht al vervuld is. Ook is het mij een paar keer opgevallen dat de vacatures bij De Nationale vacaturebank makkelijker zijn te vinden dan bij de collega bedrijven. Dus wekgevers hebben meer kans dat de vacature bij de juiste persoon onder de aandacht komt. Onlang heb ik, nadat Clickwork haar site had aangepast, gevraagd of ze de boel weer terug konden veranderen, want de zoekmethoden waren verslechterd waardoor men nauwelijks zoekresultaten kreeg. Ze mailden dat ze druk waren om de boel te verbeteren na enkele klachten. Dat is nog steeds niet gebeurd, dus de klanten zullen ook wel wegblijven. Het is verbazingwekkend hoeveel vacatures sites hun lay-out hebben veranderd waardoor de boel alleen maar slechter en onduidelijker werd. Dat geldt niet voor De Nationale Vacaturebank, die hebben hun lay-out wel veranderd, maar de goed lopende applicaties ongemoeid gelaten. Laten we dus blij zijn dat er meerdere bedrijven zijn die de vacatures aanbieden, zodat de vacatures op verschillende manieren bij de juiste werkzoekenden terechtkomen.

Harry de Koning

Bjorn, je kraamt echt onzin uit. Je kun toch niet werkelijk menen dat de Nationale Vacaturebank (NVB) haar vacatures mag laten verouderen en dat de sitebezoeker zelf maar moet zien of een vacature "jong" genoeg is om nog serieus genomen te worden. Ze moeten dat spul gewoon up to date houden en voor kwaliteit zorgen.Weet de redactie van Emerce al hoe de rechtzaak is verlopen?

Bjorn

Hoi Harry, Ik noem dat niet meteen onzin uitkramen hoor. Ik zie er zelfs een voordeel in! Als je bij een bedrijf solliciteert kun je op De Nationale Vacaturebank mooi even kijken wat voor soort vacatures zij de afgelopen tijd hebben geplaatst. Zo kun je je een beter beeld krijgen van de organisatie en de ontwikkelingen. Daarnaast zijn er misschien mensen die op het idee komen om een open sollicitatie naar het bedrijf te sturen, onmdat de functies hem/haar aanspreken. Ik zou mij meer zorgen maken over de vacaturebank van de CWI (www.werk.net) daar kun je geeneens zien wanneer een vacature is geplaatst. (en zijn vaak verouderd). En daar betalen wij nou belasting voor! En dat terwijl een stel avonturiers het blijkbaar beter kan.

Kees

De Nationale Vacaturebank koopt die plagiaat advertenties bij een bedrijfje met de naam Matchcare. ( http://www.matchcare.nl ) Het ziet er allemaal erg vaag uit. Ook blijkt dat er meerdere grote partijen in Nederland zijn die op dezelfde manier hun bestanden verrijken (of verarmen, t'is maar hoe je het bekijkt). Ik vind het maar een vreemde zaak dat vacaturesites op deze manier aan vacatures komen.

Mark

Hoi Kees, Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb gelezen dat diverse vacaturebanken (nationale vacaturebank, jobtrack en clickwork) gewoon vacatures inkopen. Tja en dat noemen zich dan de grote vacaturebanken van Nederland zo kan ik het ook. Als ze 1000 vacatures per week inkopen (zie media) en de nationale vacaturebank laat ze ongeveer drie maand staan dan zijn er van de 16000 vacatures dus ongeveer 13000 ingekocht….Je wordt als werkgever gewoon bedonderd, ik vind dat dat echt niet kan!

Jan-Marc

Bijna naamgenoot dan heb je dat niet goed gelezen. Voor de feitelijkheid:De Telegraaf, Nationale Vacaturebank en CWI kopen vacatures in. Stepstone, Monsterboard, JobTrack, Clickwork en Intermediair opereren op basis van eigenkracht of eigen netwerk!

Aad

Toch jammer dat een aantal mensen (Kees bijvoorbeeld) slecht geïnformeerd een onjuiste reactie plaatsen.Wegener, PCM etc. kopen namelijk geen samenvattingen bij Matchcare, maar vragen aan Matchcare de vacatures uit haar eigen dag- en weekbladen te digitaliseren. De doorplaatsing maakt onderdeel uit van de advertentiedeal die zij met een werkgever maken. Kluwer doet exact hetzelfde en plaatst de personeelsadvertenties door op Jobnews. Hun klanten weten dat en betalen hier ook gewoon voor. Om deze dienstverlening aan werkgevers plagiaat te noemen …? Deze vacatures hebben altijd een verouderingstermijn van 3 weken na publicatie tenzij iets anders is overeengekomen met de adverteerder. Met de NVB gaat het over een heel ander probleem.De nationale vacatures bank laat advertenties van derden vrijwel integraal overtypen door een bureau en plaatst ze daarna op haar eigen site. Hierbij kan de vraag gesteld worden of er sprake is van het schenden van Intellectueel Eigendom of het schenden van het Data Banken Recht.Deze case wordt ook in een aantal gedingen uitgezocht bij een aantal knipseldiensten. Eigenlijk wel een interessante ontwikkeling, waarbij elke uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond