Deel dit artikel
-

DCIF ziet geld in fooiensite voor online content

Het Dutch Creative Industry Fund voorziet de Nederlandse start-up TipiT.to van een zak met geld. Het fonds investeert in de dienst waarmee gebruikers niet vooraf betalen om content te mogen zien, maar achteraf belonen met een financiële tip.

Met TipiT.to kunnen websites een fooienpot opnemen op hun site De dienst gaat deze week live. Het afgelopen jaar draaide TipiT.to als test. In die tijd hebben zich een rond de 1.000 sites en weblogs aangesloten bij de dienst. Bezoekers kunnen klikken op de fooienpot en een zelfgekozen bedrag betalen met de credit card of iDEAL. TipiT.to sluist alle betalingen door naar de site-eigenaar.

Medeoprichter Alper Çugun noemt de investering een ‘zwaar bedrag’. Hoeveel het precies is, dat wil hij niet zeggen. "Het zit onder de 100.000 euro."

Doorgaans investeert het fonds tussen de 20.000 en 40.000 euro. Ilse Media richtte het fonds op in 2005. Sinds 2006 nemen ook uitgeversmaatschappij De Telegraaf, IDG Nederland en Veronica Holding deel.

4Chan

De dienst zou graag grote spelers overhalen om de dienst in te zetten, maar ziet hier nog wel wat haken en ogen. Çugun: "Veel grote sites hebben al een andere bron van inkomsten. Al gaf de eigenaar van 4Chan wel aan dat hij ons misschien wilde gaan gebruiken."

Hij vervolgt: "Wij hebben een one click solution. Voor grote bedrijven is het misschien handiger om een eigen oplossingen te integreren. Uiteindelijk willen we voor de grote partijen een toegevoegde waarde leveren. Bijvoorbeeld door onze integratie met sociale netwerken."

TipiT.to gaat zich, met de nieuwe zak met geld, fulltime richten op het uitbreiden van de dienst. "We gaan ons bezig houden met de integratie in sociale netwerken. Zo willen we open social widgets maken voor Facebook, Twitter en misschien Hyves.. Dat kan uiteindelijk ook weer een traffic opleveren", aldus Çugun.

Financiële vergoeding

Het DCIF vindt TipiT.to een interessant initiatief. Guido van Nispen, fondsmanager van het DCIF: "Het is een nieuwe manier om websites en een financiële vergoeding met elkaar te verbinden. Het heeft ook een sterke sociale component en de link die gelegd wordt met netwerksites is veelbelovend."

Het verdienmodel achter de dienst is opvallend. "Het is vrijblijvend. Wij zijn gratis. Alleen de gemaakte transactiekosten brengen we in rekening. Mensen mogen zelf bepalen hoeveel ze ons betalen voor de dienst. Het is het model dat we met onze dienst ook zelf uitdragen", verklaart Çugun deze keuze.

Bij de test het afgelopen jaar viel dat positief uit. Çugun: "Toen kregen we ongeveer 5 procent van alle betalingen die binnenkwamen van de aangesloten partijen."

Model

Achteraf vrijwillig betalen heeft als model volgens Çugun zeker een toekomst: "De trend bij online content is dat men naar een betaald model wil. Het internet is een groot, rijk en open medium. Het werkt niet om daar vooraf geld voor te vragen. Wellicht alleen bij een niche." Bij online content is het nieuws al snel ook op andere sites te vinden.

Mobiele oplossingen, daar denkt TipiT.to nog over na. "Mobiel betalen is nog lastig, dus dit hebben we nog niet duidelijk voor ogen", aldus Çugun.

Bliin, een Nederlandse geoblogging-site, ontving de eerste investering van het fonds. Eerder investeerde DCIF onder meer ook enkele tienduizenden euro’s in de internationale georiënteerde Nederlandse Wakoopa.com.

Bron foto: Kevin (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Marco

Een mooi, maar kansloos initiatief. Zie wat er oa. met Tipjoy is gebeurt. Veel potentie in theorie, maar niemand bereid te gebruiken.

Arthur

De eerste vraag die bij me opkomt, is hoe deze partij de transactiekosten opgelost heeft tussen tipgever en tipit. Dat ze vervolgens een wallet opbouwen en pas uitbetalen als er minimaal bedrag is, dat is duidelijk. Maar de fooi zal vaak hooguit enkele dubbeltjes zijn. Precies de kosten die je kwijt bent aan de transactie zelf via iDeal, CC etc. Als tipit de 5,5% volhoudt die men aangeeft, maar dan zonder "startfee"dus over alle (micro)payments, dan zal dit binnen de kortste keren misbruikt gaan worden als micropayment systeem ben ik bang. Ik ken namelijk geen goedkoper betaalsysteem voor betalingen van zeg maar bedragen tot 1 euro. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond