Deel dit artikel
-

De financiering van een start-up

Van het prille begin tot een beursgang of overname doorloopt een bedrijf verschillende fases, waarbij ook verschillende soorten risicokapitaal en investeerders passen. Hieronder een beknopt overzicht met de belangrijkste spelers. Dit schema zal regelmatig geupdate worden, aangezien er veel partijen toetreden en investeerders ook van rol veranderen.

Bedrijfsfase

Soort kapitaal

Investeerders*

?
?
?

1. Pre-start / Start

– (onvolledig) businessplan
– incompleet management team
– geen product, wel prototype
– geen omzet, geen klanten

1e ronde
Seed Capital
50.000 – 1 miljoen

Vrienden/familie
Business Angels
Twinning
Gilde IT Fund
Newconomy (v/h ICOM)
GorillaPark
FEEF
Kickstart Ventures

2. Early stage/Start-up
– (compleet) management team
– (compleet) product
– eerste marketingactiviteiten
– wel omzet, nog geen winst
– expansie op thuismarkt

2e ronde
Start-up Capital
1 – 5 miljoen

Business Angels
FEEF
Gilde IT Fund
Ipotentials
Twinning
Newconomy (v/h ICOM)
Nesbic CTE Fund
Prime Technology Ventures
Residentie/@ventures
DoubleSpace

3. Later stage/Expansie
– organisatie helemaal compleet
– meer klanten
– meer locaties
– hogere omzet en cashflow
– expansie op nieuwe markten

3e ronde
Growth Capital
5 – 20 miljoen

Newconomy (v/h ICOM)
Nesbic CTE Fund
Prime Technology Ventures
Gilde IT Fund
Atlas Ventures
NPM Capital
Paribas Deelnemingen
Insight Capital
Residentie/@ventures
Alpinvest

4. Exponentiële groei
– product helemaal uitontwikkeld
– organisatie klaar voor beursgang
– hoge omzetten

4e ronde
Brugfinanciering, op weg naar IPO
20 – 50 miljoen

– Pre IPO fondsen ,zoals het Orange Fund van van Kempen & Co.
Residentie Investments
– Investeringsbanken:
ABN AMRO , Rothschild, Mees Pierson , ING Barings , Rabo Securities

Deel dit bericht

12 Reacties

toon den heijer

Goed initatief, maar het is belangrijk om te weten dat het denken in financieringsronde's voor veel internet bedrijven niet meer in deze traditonele vorm werkt. Gilde IT bijvoorbeeld financiert ook in de seed fase, als het idee past binnen de focusgebieden waar we ons met investeren op richten (bijvoorbeeld het recent gelanceerde Chemunity). Wij denken dat financiering één van de meest belangrijke strategische wapens is om verneld een marktpositie op te bouwen. Een bedrijf moet dan ook vooral aandacht geven of zijn financiers voldoende geld hebben om snel veel extra geld in de onderneming te investeren.Dit bespaart het management veel tijd die dan besteed kan worden aan de uitbouw.In zeer snel groeiende bedrijven is het mogelijk dat er 4-5 financieringsrondes binnen 12-18 maanden gedaan worden. Een goede mix van aandeelhouders met "deep pockets" bij de start is dus cruciaal.Toon den Heijer

E.C.A Van Eekelen

Ben erg benieuwd wat voor soort company FEEF nu eigenlijk is. Zie hun portfolio die -op mij in ieder geval- weinig vertrouwen wekt, noem het gut-feeling. Ook is mij niet duidelijk wie precies de investers in feef zijn. De mensen op de website ken ik niet, maar zal aan mij liggen.

boca

wat betreft de eerste reactie over FEEF!!! Begrijp niet dat jullie je eigen magazine EMERCE zo bevuilen door op de eerste pagina een dubbeltje te plakken. Vind dit soort marketing echt heel laag. Als ze er nou een euro(!)hadden bijgevoegd dan was het nog wel oké geweest, maar dit vind ik echt onzin. Jammer hoor

Eric Esselink

Financiering is heel belangrijk, tenslotte is het de brandstof voor je startup motor in het begin. Wat echter minstens zo belangrijk is voor de startup is te weten wat de toegevoegde waarde van een VC is behalve funding. Een startup heeft een tekort aan alles, niet alleen aan geld maar ook aan kennis (je kunt onmogelijk alles weten…), mensen en connecties (en nog veel meer, waar je nu nog niet eens aan denkt). Funding zorgt voor een versnelling van je business plan, maar deze versnelling is ook sterk afhankelijk van de andere factoren (kennis, mensen, ed). Hoe meer een VC van deze andere factoren meeneemt, hoe meer kans op success je maakt.Denk overigens niet te licht over het verkrijgen van funding, over het algemeen is het een langduring en moeizaam process (forget the hype!). Een goed boek die inzicht geeft in deze VC wereld is: Venture Capital Handbook (ISBN: 0139415017).Toon's leven wordt een stuk makkelijker als je dit handbook volgt… :-) 

Koos van der Weijde

Ook dit artikel zal wel veel gelezen worden door Internetstartups. Als jullie nog bedrijfsruimte zoeken speciaal voor Internetstartups, vanaf 20M2, moet je in het Internet Facilitycenter Amsterdam Zuid Oost zijn. Interesse? Mail me maar.

labrat

Nog even over FEEF: Hun portfolio is zo fake als het maar kan. 3 sites van 2 pagina's diep die allen naar elkaar linken.

Henk Jelt Hoving

Interessant overzicht. Ook ik ben een start-up, dus voor mij zeer nuttig. Voor diegenen (start-ups en verder) die advies zoeken over een goede combinatie van Internet Domeinnamen, Handels Domeinnamen, en Merk Domeinnamen: kom kijken bij http://www.domeinbeurs.nl. We hebben veel op voorraad, en wat we niet hebben zoeken we voor je bij elkaar.Ook voor het uitwerken van idee naar business plan: samen met anderen in een Business team werken aan een idee, en ook mede-eigenaar van de start-up worden!

Karen Jedema

Geachte lezers, in het overzicht ontbreekt de pan-Europees opererende operationele incubator Antfactory ! Met ons hoofdkantoor in Londen, en landenkantoren in 8 Europese landen en India, startende in Japan, San Francisco, Sao Paolo en Israel, zijn wij 130 man sterk (startend met een executive team van 6 in oktober 1999!) We groeien als kool, hebben enkele omvangrijke investeerders(fondsen) achter ons en beschikken inmiddels over een portfolio van een 20-tal internet startups. focus hierbij ligt op corporate companies en BtoB dienstverlenende entrepreneurs. Antfactory verschilt met veel van de andere initiatieven doordat 4-6 maanden actief deelgenomen wordt in het op te zetten bedrijf in de vorm van ad-intermim management wat ingezet wordt, naast allerlei services als kantoor, legal, tax en accounting, partnerships, recruitment en seed capital (1-4 mln US dollar). Onze venture partners zijn voor een aantal maanden 100% verantwoordelijk voor het opzetten van het internet bedrijf. Inhoudelijk is dit een gezamenlijk tot overeengekomen strategie tussen de ondernemer cq corporate venture en antfactory. Na circa 6 maanden dient de venture op eigen kracht te draaien en verder uitgebouwd te kunnen worden. Antfactory trekt zich dan meer terug in een adviserende rol, alvorens alles gedaan te hebbende voor volgende financieringsronden en IPO-input waar nodig.

Vincent Hilgers

Een late reactie, maar toch. Er verschijnen de laatste tijd steeds meer investeerders/venture capitalists op de Europese en Nederlandse markt die willen investeren in e-business ondernemingen of dat nu start-up, first round, second round of pre-ipo investeringen betreft. Zo hebben de grote traditionele Nederlandse investeringsmaatschappijen inmiddels allen een IT/e-business fonds en hebben grote technologie bedrijven als bijvoorbeeld Microsoft, Cisco en Intel en banken en consultancy bedrijven eveneens geld te investeren los van het enorme aantal angel investors. Daarom wordt het voor kapitaalzoekende ondernemingen meer en meer van belang te bekijken onder welke voorwaarden investeerders genegen zijn te investeren. Waar moet hierbij aan worden gedacht. Allereerst is uiteraard de waardering van de onderneming van belang aangezien het percentage aandelen dat een investeerder verkrijgt voor zijn investering hier direct aan gekoppeld is. In directe samenhang hiermee moet gekeken worden naar de rechten die een investeerder wenst te verkrijgen in de onderneming. Wil een investeerder bijvoorbeeld aandelen verkrijgen met bijzondere zeggenschapsrechten, wil hij de mogelijkheid hebben om een of meerdere bestuurders te benoemen, wil hij de mogelijkheid hebben om een of meerdere commissarissen te benoemen, welke exit mogelijkheden wil hij krijgen etc. Kortom, in hoeverre wil de investeerder in staat zijn het reilen en zeilen van de onderneming te controleren en hoe en wanneer wil de investeerder de mogelijkheid hebben uit de onderneming te stappen. Vaak wordt in het onderhandelingsproces met een investeerder alleen de nadruk gelegd op het te investeren bedrag en het daaraan gekoppelde aandelenpercentage dat hij zal verkrijgen, waarna de overige voorwaarden van participatie als 'standaard' worden geaccepteerd. De laatste tijd wordt door VC's en ondernemers (!) vaak geroepen dat het bij een investering gaat om smart money. Smart money is echter niet alleen de begeleiding die een investeerder kan geven als de investering eenmaal is gedaan, maar smart money is ook een investering welke gedaan wordt zonder dat teveel aandelenkapitaal is weggeven en zonder dat de ondernemer later het gevoel krijgt dat hij slechts werknemer is in zijn eigen onderneming. Vincent HilgersFirst Dutch Corporate Finance

Eric Esselink

>>…dat de ondernemer later het gevoel krijgt dat hij slechts werknemer is in zijn eigen onderneming.<<Iets wat meer gebeurt als ik zo lees dat sommige incubators wel tot 50% van het anndelenkapitaal vragen voor een eerste ronde financiering. Niet echt motiverend voor een startup-ondernemer om te moeten ontdekken dat hijzelf van alle partijen het minst overhoudt als het bedrijf ooit naar de beurs gaat of verkocht wordt. Aan de andere kant is het ook zijn eigen schuld want zelf zou ik dit nooit doen, waarom zou je? De prikkel, zeggenschap dmv aandelen en beloning in de vorm van aandelen, is weg om de pijn (lange werk weken en mega onzekerheden) te compenseren.Ik vraag mij trouwens af of tweede ronde VC's zo'n groot incubator aandeel accepteren? Volgens mijn VC bijbel niet, maar misschien is dit anders in Nederland. Hoe denken de heren VC's over een hoog incubator aandeel?  

Roy Lenders

Ikzelf ben een starter met zeer ambitieuze plannen voor een groots Europees internet-bedrijf. Mijn ervaring met de zogenaamde incubators is dat veel incubators niet zozeer financiering willen verlenen maar veel meer azen op het verlenen van uren (diensten) in ruil voor een aandelenpercentage. Juist voor de beginnende onderneming zijn dit soort dure dienstverleners fnuikend. Mijn advies aan starters is:- Probeer zoveel mogelijk zonder extern kapitaal aan de slag te gaan (in plaats van bij voorbaat al aan extern kapitaal te denken)- Probeer je businessplan zo kosten-efficient mogelijk te maken (ga ervan uit dat het allemaal je eigen geld is)- Het is makkelijker om geld van informal investors en dergelijke los te krijgen dan van de zogenaamde grote partijen (deze proberen hun risico zoveel mogelijk in te perken)- Bedenk dat de meest succesvolle internet-bedrijven technologie-georienteerd zijn (een concept alleen heb je niets aan)- Verkijk je niet op het binnenhalen van investeringen, sinds de crash van maart / april dit jaar is het zeer moeilijk om financiering binnen te halen (zeker voor B2C concepten, tegenwoordig is B2B ook uit en m-commerce begint ook langzaam uit te raken) Enkele richtlijnen:- Bij een seed-ronde moet je ongeveer mikken dat de externe investeerder een belang tussen de 20 en 30 procent krijgt- Tussen twee financieringsrondes stijgt de waarde van de onderneming met iets minder dan een factor twee (voor de crash in maart / april was dit natuurlijk hoger)- Neem tussen twee financieringsrondes minimaal een periode van 6 maanden (een snellere financieringsfrequentie haal je gewoonweg niet)- De financieringsbedragen in Nederland zijn NIET vergelijkbaar met de investeringsbedragen in UK, Duitsland etcetera. Nederlanders zijn veel nuchterder. Mocht je nog vragen hebben, mail me dan maar even.

Pieter

Wanneer volgt een update?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond