De prijs van een klein volume

Bol.com verscheept inmiddels duizenden cd's en boeken per dag. Ook wijlen Boxman kwam tot grote aantallen, maar niet alle webwinkels versturen in het groot. Zijn kleintjes duurder uit dan de groten? Ja en nee. Door Rob Roelofs
De logistieke afwikkeling voor dotcoms is geen ondergeschoven kindje meer. De tijd dat dotcoms de verzending van hun artikelen flink onderschatten is voorbij, getuige de opkomst van een nieuwe fulfillment-industrie: De intermediairs die de zorg van verpakken en versturen bij de webwinkels willen wegnemen, ofwel de brug vormen tussen bestellen en thuisbezorgd krijgen.
DocData verwerkt vanuit haar het logistieke centrum in Waalwijk de verzendingen van wholesalers, etailers en 'oude' bedrijven die nu ook online gaan. Grootste klant is momenteel Bol.com, met uitzondering van de boekenafdeling. Hier staat een orderverwerkingsmachine die zo'n tienduizend orders per uur aan kan, zegt Aart Hille Ris Lambers, marketing en salesdirecteur van DocData . Het bedrijf is van oudsher ingericht op cd's en doet ook nu alleen mediaproducten, zoals cd's, video's en dvd's.
Schaalbaarheid is het woord dat managing director Huub Vermeulen belangrijk vindt. "Als een klant hier binnenkomt met misschien slechts honderd bestellingen per dag, dan is dat een interessante klant voor ons." Volgens Vermeulen kunnen de kleintjes profiteren van de groteren; het complete orderpick-systeem staat er immers toch, daar hoeft niet meer in geïnvesteerd te worden. Een ondergrens van het aantal bestellingen wil Vermeulen niet noemen. "Op de lopende band combineren we de volumes van klanten."
Wel betaalt die kleinere winkel een hoger bedrag per order aan DocData. "Anders kun je dat niet verantwoorden naar grotere klanten als Bol.com", vindt Vermeulen. "Bovendien, als iemand zegt dat hij met tien orders per dag kan overleven, dan is hij dus ook in staat om mijn fee te betalen."
Toch komt er nog een kostenpost om de hoek kijken, zegt Hille Ris Lambers. "iedere keer als er een nieuwe klant in het sorteersysteem komt, moet dat klaargezet worden. Dat vraagt even tijd en mankracht."
Het drie maanden geleden gestarte Ecom Factory maakt geen onderscheid tussen grote en kleine etailers. Mede-oprichter Jeroen Soer: "We zullen altijd dezelfde prijs rekenen, of het nu gaat om twee of om duizend orders per dag. Natuurlijk is het duurder voor ons om aandacht te besteden aan de klant met die twee orders, maar we hebben er nu eenmaal voor gekozen om een totaalconcept aan te bieden."
"Daarbij kijken we nu, vlak na onze start, vooral naar de potentie van een onderneming, niet naar het huidige volume", vult collega Paul Hendriks aan.
Volume
Een dergelijke werkwijze houdt het Culemborgse ALS er ook op na. Deze partij handelt voor meerdere etailers, zoals de Boodschappenlijn en Le Chateau, de orderverwerking af. Directeur Edward Valks: "Volume van orders is inderdaad een issue. Iemand die slechts een paar orders te verwerken heeft, is voor ons duurder. Toch rekenen we dezelfde prijzen. Je kunt wel zeggen, kom maar terug als je groot bent, maar zo werkt het natuurlijk niet."
Toch bestaat er bij ALS enig onderscheid tussen de tarieven van etailers. "Normaal gesproken hanteren we dezelfde tarieven. In kleine klanten investeer je dan wel, maar dat verdien je weer terug als zij groter worden." Maar als er geen enorme groei te verwachten is, dan is dat een aanleiding om de tarieven te verhogen? "Dat kan inderdaad een argument zijn."
Valks ziet de uitdaging in het combineren van orders. Bijvoorbeeld onder de Boodschappenlijn vallen verschillende subwinkels, waarvan de orders voor één klant prima samengevoegd kunnen worden. Valks: "Daarbij moet je echter wel flinke volumes kunnen draaien. Nu is dat nog niet optimaal, maar met de huidige e-commercegroei zie ik dat wel zitten in de nabije toekomst."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond