Deel dit artikel
-

Deburen lanceert leeftijdscontrole voor afhaalpunten

Deburen.nl gaat zijn onbemande afhaalcentra en -punten voorzien van het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers. Op die manier wil men tegengaan dat jongeren onder de 18 jaar via internet makkelijk aan alcohol komen.

De online verkoop van leeftijdsgebonden producten neemt een enorme vlucht. Maar de controle, die wel mogelijk is in supermarkten, is over het algemeen moeilijk. Deburen.nl heeft enkele duizenden kluizen verspreid over heel Nederland. Daar kunnen consumenten bestellingen van onder andere Albert Heijn, Plus en Spar ophalen.

Het systeem is naar aard en effectiviteit vergelijkbaar met bijvoorbeeld ‘pinnen’ aan de kassa, waarbij eveneens controle op afstand plaatsvindt. Klanten die alcohol besteld hebben moeten via de camera een identiteitsbewijs tonen aan medewerkers van Ageviewers. Hiertoe wordt gedurende een transactie kortstondig een beeldverbinding tot stand gebracht met het  externe controlecentrum. Vanuit hier eoordelen speciaal geïnstrueerde controlemedewerkers het op hun scherm verschenen beeld van de klant, waarbij vastgesteld wordt of deze op het eerste gezicht volwassen is en de transactie zonder meer doorgang kan vinden.

Wanneer op het eerste gezicht niet met zekerheid kan worden bepaald dat de koper volwassen is, wordt vanuit het controlecentrum verzocht om het ID op de terminal te plaatsen.  Voor klanten die buiten iedere twijfel volwassen zijn zal het gehele proces gemiddeld 3 seconden tijd in beslag nemen. Zonder autorisatie vanuit het controlecentrum is afrekenen van leeftijdsgebonden producten onmogelijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond