Deel dit artikel
-

Deense rechter: woningdatabank toegestaan

Een Deense rechter heeft deze week in een uitspraak over een woningdatabank het tonen van huizen die oorspronkelijk op andere woningsites staan, toegestaan. De woningsite Ofir.dk maakt net als de Nederlandse site Zoekallehuizen.nl gebruik van deeplinks. De uitspraak is volgens hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser relevant voor Nederland omdat het gaat om een interpretatie van de Europese databankrichtlijn.

In Nederland is sinds oktober vorig jaar een strijd gaande tussen de NVM en Zoekallehuizen.nl. De NVM eist via de rechter een verbod op deeplinken naar sites van makelaars die dat niet willen. De makelaars proberen nu gerechtelijk af te dwingen dat elke keer dat Zoekallehuizen.nl gebruik maakt van een deeplink, ze een dwangsom krijgt.

Uit een verklaring van de Deense rechtbank (Deense tekst) blijkt dat de Deense rechter niet alleen van mening is dat deeplinken naar woningen op makelaarssites is toegestaan, maar ook dat deeplinken in het algemeen een geoorloofde praktijk is. Daaruit valt af te leiden dat ook in andere gevallen, bijvoorbeeld bij het deeplinken naar krantenartikelen op nieuwssites, volgens de Deense rechter geen juridische bezwaren bestaan.

De Deense site ofir.dk toont op haar site online huizenadvertenties van makelaars, waaronder die van de Deense onroerend goed marktleider Home, de partij die Ofir heeft aangeklaagd.

Dirk Visser, die naast hoogleraar intellectueel eigendom ook advocaat is van Zoekallehuizen, vertelt dat de Deense advocaat van Ofir contact heeft gehad met Zoekallehuizen. Visser: “De advocaat heeft gezegd dat volgens de informatie die in het arrest staat het woningaanbod van de makelaars geen beschermde databank is en dat daarom deeplinken is toegestaan.”

Een uitspraak van een Deense rechter is volgens Visser net zo relevant als een uitspraak van elke willekeurige Nederlandse rechter omdat het hierbij gaat om de uitleg van een Europese richtlijn.

Deel dit bericht

1 Reactie

patrik berk

Goed voor de consument, fight the power! Er is ook een site die deeplinks naar duizenden testen publiceert (alatest.com). Sommige van die bronnen (Consumentenbond, dpreview.com) etc. willen dat ook verbieden. Nu blijkt weer dat die weinig kans hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond