Deel dit artikel
-

Deeplinken mag van PCM, zolang PCM bepaalt hoe dat gaat

Voortaan is iedereen welkom om te deeplinken naar het nieuws op de Trouw-site, waarbij Trouw het makkelijk maakt door de benodigde html-code op de eigen site aan te bieden. Ruim een jaar geleden was het Trouw-uitgever PCM dat de deep-link activiteiten van Kranten.com middels een kort geding probeerde te verbieden. Het argument was toen dat deeplinken inbreuk maakt op de auteursrechten. Trouw internetmanager Rob Jan de Heer zegt daarover: "Je moet onderscheid maken tussen PCM en Trouw. Het was toen ook al niet het beleid van Trouw om deeplinken te verbieden. Er was protest van Trouw tegen het kort geding, dat werd vanuit Trouw dan ook niet gesteund."

Wordt deeplinken nu wel door PCM toegestaan? De Heer: "Blijkbaar is het beleid van PCM dat deeplinken nu wel mag, dus dat beleid is wellicht veranderd. Maar dat kun je het beste aan PCM zelf vragen."
Volgens PCM-woordvoerder Gerbert van Genderen Stort is dat beleid in zoverre veranderd dat PCM niet tegen deeplinken is zolang het bedrijf "zelf kan bepalen hoe dat gaat". Hij legt uit: "Wij zijn ertegen dat deeplinken naar onze content door anderen geregeld kan worden, zoals Kranten.com dat vorig jaar op eigen initiatief deed. Maar als Trouw wil laten deeplinken naar hun eigen content, dan hebben wij daar geen bezwaar tegen." Ook als Trouw iedereen, zonder uitzonderingen, uitnodigt om naar hun content te linken, zodat PCM daar evenmin controle over heeft? Van Genderen Stort: "Trouw is eigenaar van de Trouw-content, dus als zij daar voor kiezen dan mogen zij dat."

Wat wil Trouw met deze actie bereiken?
Trouw internet manager De Heer: "Het is een service voor internetgebruikers in het algemeen en Trouw-abonnees in het bijzonder. Vanuit deze laatste groep kwamen er steeds meer vragen om het Trouw-nieuws ook op hun eigen sites te kunnen aanbieden. We waren het dan ook al een half jaar van plan maar het bleef een beetje liggen. Daarnaast kostte het wat tijd om de achterliggende techniek te testen."

Blijkens de tekst in het persbericht en op de Trouw-site wordt iedereen uitgenodigd om te deeplinken. Er worden geen uitzonderingen genoemd, noch is er sprake van enige gebruikersvoorwaarden. Betekent dit dat uitbaters van sex-sites of extremistische sites ook welkom zijn om te linken naar het Trouw-nieuws? De Heer: "Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten, we vragen dan ook om te registreren, en als we merken dat het soort eerdergenoemde sites van onze service gebruik maakt, dan gaan we in contact treden."

De registratie bestaat uit niet meer dan drie vragen die niet naar waarheid ingevuld hoeven te worden. Het invullen van een paar fictieve namen volstaat om de kant-en-klare deeplink-code te krijgen. De Heer: "Volgens de rechter mag iedereen deeplinken, daarom is er geen disclaimer van ons." Maar op de Trouw-site wordt ook nadrukkelijk gezegd dat het is toegestaan om de Trouw-koppen "volledig aan te passen aan uw eigen vormgeving". Dus wie dat wil mag de Trouw-koppen versieren met bijvoorbeeld doodskoppen? De Heer: "De rechter heeft nu eenmaal bepaald dat deeplinken mag. Kijk, de tekst wijzigen mag niet, maar het lettertype of de kleur, dat mag allemaal wel veranderd worden. Als iemand nog meer veranderingen wil aanbrengen, dan kunnen wij dat niet verbieden. Wij zien dan ook geen gevaar in het nu door ons gebruikte systeem, maar als meer mensen zoals u gaan reageren, dan moeten we misschien inderdaad toch een soort gebruikersvoorwaarden gaan invoeren."

Deel dit bericht

3 Reacties

Adam Curry

Waarom maakt PCM geen gebruik van een syndication protocol als RSS? Maken ze zelf hun Headlines en 'deep links' aan. Kan iedereen er op inhaken en naar verwijzen. Beter dan een banner :-) AC (ps) RSS info {hier; http://backend.userland.com/rss092 }

Kees van Dam

Is *dit* nieuws? Het is blijkbaar nog steeds komkommertijd bij Emerce… Zie http://headlines.telegraaf.nl

Wessel Vasen

Deeplinken naar oud nieuws? Ik merk meer meer dat de sites van de 'papieren tijgers' hopeloos achterlopen. De 'dagbladen headline service' van http://www.kranten.com en http://www.sapenda.nl , die ik dagelijks per mail mag ontvangen, kan ik meestal direct weer deleten. Als actuele nieuwsbron functioneren de sites van de landelijke dagbladen in het geheel niet, als men daar nu eens over gaat nadenken en een nieuwe positie in de nieuws-markt zoekt dan is er wellicht nog hoop voor deze 'internetactiviteit'. En http://www.nu.nl maar groeien, groeien en groeien ;o)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond