Deel dit artikel
-

Deliveroo gaat alleen nog met zelfstandige bezorgers werken

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat vanaf vandaag alle koeriers in loondienst geleidelijk vervangen door zelfstandigen. Dat zegt directeur Philip Padberg van Deliveroo Nederland in gesprek met het FD.

Dat is niet alleen beter voor het bedrijf, ook de bezorgers willen onderaan de streep meer overhouden en zelf bepalen wanneer ze werken, aldus Padberg.

PvdA-leider Asscher haalde in mei nog flink uit naar Deliveroo en rivaal UberEATS omdat ze de arbeidsmarkt zouden ‘verzieken’ door werknemerspremies te ontduiken. Deliveroo heeft overigens wel een collectieve aansprakelijkheidsverzekering geregeld voor alle zzp-bezorgers. Ook dat was een belangrijk kritiekpunt van Asscher. De bezorgers waren zelf aansprakelijk voor de ongelukken die ze tijdens het bezorgen krijgen of veroorzaken.

Maar Padberg zegt dat de markt en bezorgers er nu eenmaal om vragen. Een zzp bezorger krijgt 5 euro per stop, en kan zo ‘vele malen meer’ overhouden dan in loondienst, waar een minimumloon geldt van bijna 6 per uur. Ook kunnen de bezorgers voor meerdere opdrachtgevers werken.

Deliveroo zet zijn vaste bezorgers niet meteen op straat. Wie in vaste dienst wil blijven, kan gewoon bij de bezorger blijven werken.

Deliveroo heeft nu 2000 bezorgers, en het worden er duizenden meer die op deze manier willen werken, zegt Padberg. ‘Ik hoop dat Den Haag dat gaat omarmen. Nederland loopt voorop in deze on-demandmarkt en mijn investeerders denken dat het hier het walhalla is, maar dat is het qua beleid nog niet.’

Deel dit bericht

2 Reacties

Wil Houtzager - NextHRM

De Verenigde Staten zijn hier in de 80’er jaren al mee begonnen. Wat fantastisch leek qua flexibiliteit had als langere termijn effect dat mensen en bedrijven niet meer in elkaar investeerden en het innovatieve vermogen en de inzetbaarheid daarmee afnamen. Ik ben nog geen flexoplossing met ZZP’ers tegen gekomen die daar een antwoord op had. Steevast vraag ik aan opdrachtgevers wat zij doen aan de inzetbaarheid van hun uitzendkrachten, ZZP’ers en andere flexkrachten. In 99% van de gevallen worden die geacht voor zichzelf te zorgen. En als resultaat denken ze ook vooral aan zichzelf en investeren niet in het bedrijf waar ze worden ingehuurd. Ze nemen ook geen risico’s door verbeteringen of veranderingen voor te stellen want ze passen zich vooral aan om ervoor te zorgen dat ze vaker worden ingehuurd. Wellicht een mooie uitdaging voor Deliveroo om deze handschoen op te pakken?

Mike Vincent

ideaale job, verdient 5 eur per bestelling. Bovendien kun je als beginnend rider extra verdienen, 75 bonus na 25 bestellingen (in 3 weken) en als je je via deze link aanmeld https://roo.it/MI138477 krijg je nog eens 50 eur bonus na de eerste 20 gereden bestellingen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond