Deel dit artikel
-

Deutsche Telekom: ‘DSL niet afknijpen als YouTube ons betaalt’

In Duitsland steekt een nieuw verdienmodel de kop op bij de internetaanbieders van Deutsche Telekom. Als YouTube, of andere internetbedrijven, betalen wordt de snelheid van DT-klanten niet afgeknepen.

Dat zegt Niek-Jan van Damme in een interview met Die Welt. Van Damme is de baas over DT in Duitsland. Hij reageert op een vernieuwing van de algemene gebruiksvoorwaarden waarbij DSL-klanten een downloadmaximum krijgen opgelegd. Wie over een bepaalde grens dataverkeer heengaat in een maand ziet zijn snelheid omlaag geschroefd worden naar 384 Kbps.

Duitse consumenten vrezen dat ze bijvoorbeeld niet meer onbeperkt YouTube in HD-formaat kunnen bekijken. De Nederlandse directeur zegt dat dat niet hoeft als YouTube zou besluiten om aan Deutsche Telekom te betalen. Als de Googledochter besluit dat te doen dan wordt al het YouTubeverkeer niet meegeteld in de maandelijkse dataconsumptie van de DSL-klanten.

De directeur vergelijkt het met de deal met Spotify. Klanten van T-Mobile mogen op het mobiele net onbeperkt muziek streamen als ze een passend abonnement hebben. Voor het vaste net bestaan dezelfde mogelijkheden voor dienstenleveranciers. Met Google wordt hierover gesproken, maar ook met andere marktpartijen.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden zijn vandaag ingegaan en gelden enkel voor nieuwe klanten. Iemand met een verbinding van 16 Mbps wordt in snelheid teruggeschroefd zodra hij 75 gigabyte heeft gedownload die maand. Klanten met 50 Mbps hebben een bundel van 200 gigabyte. Bij snelheden van 100 en 200 Mbps gelden maxima van 300 en 400 gigabyte downloadverkeer. Het ziet ernaar uit dat deze beperkingen tot 2016 vooral van theoretische aard zijn. Tot die tijd wil DT geen downloadkranen actief gaan dichtdraaien. Niettemin hebben 153.000 Duitsers al protest aangetekend.

Foto: Steve Johnson (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Roy

Dat is toch het hele concept achter netneutraliteit?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond