Deel dit artikel
-

Dichter Rabin Gangadin verliest zaak tegen Google

Surinaams dichter en prozaschrijver van Hindoestaanse afkomst Rabin Gangadin heeft een rechtszaak tegen Google verloren. Gangadin wilde dat het bedrijf verschillende zoekresultaten zou verwijderen.

Gangadin zegt nog steeds last te hebben van publicaties over een boek van hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen, waarin hij van plagiaat wordt beschuldigd en van het ten onrechte voeren van academische titels. Gangadin spande een proces aan tegen Van Kempen, maar trok aan het kortste eind.

De negatieve uitlatingen hebben een dusdanig negatief effect op zowel het privéleven als de carrière van Gangadin dat het voor hem ‘onmogelijk is geworden een baan te vinden in zijn branche’. De dichter vindt dat er sprake is van een verwerking van zijn persoonsgegevens door Google die langer voortduurt dan noodzakelijk is. Volgens de schrijver dient zijn reputatiebelang te prevaleren boven het recht van Google om de zoekresultaten in stand te houden.

Rechtbank Midden-Nederland heeft de eis afgewezen. De inhoud van de bestreden zoekresultaten zijn niet evident onjuist en dus relevant voor het publiek en nog steeds actueel. Ook vindt de rechter dat Gangadin – geen onbekend schrijver – als een publiek persoon moet worden beschouwd. ‘Het publiek heeft er belang bij om (journalistieke) berichtgeving, uit verschillende bronnen hieromtrent, te kunnen vinden en daarmee een eigen afweging te kunnen maken. De omstandigheid dat [verzoeker] door de berichtgeving mogelijk niet aan de slag kan als schrijver en/of docent leidt dus niet tot een andere uitkomst.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond