Deel dit artikel
-

Artikelen over vleesverwerker Benedik hoeven niet weggepoetst bij Google

De Landgraafse vleesverwerker Benedik is het niet gelukt om publicaties over het bedrijf bij Google gewist te krijgen. De vorderingen werden deze week van tafel geveegd. Er zijn volgens de rechtbank geen bijzondere persoonsgegevens in de artikelen genoemd op grond waarvan de artikelen verwijderd zouden kunnen worden.

In 2006 lukte het de vleesverwerker nog wel om enkele Limburgse kranten de mond te snoeren. De kranten wilden onder koppen als ‘Pensioenpremies Benedik weg’ en ‘De beerput van Benedik’ en ‘De miljoenen van de Commerzbank en gesjoemel met vlees’ publiceren over misstanden rond het bedrijf. De rechter achtte het belang van het destijds failliete Benedik groter dan het algemeen belang van publicatie. In hoger beroep werden de vorderingen echter afgewezen.

In de periode 2010 tot en met 2012 is Dagblad De Limburger blijven berichten over procedures die lopen tegen het bedrijf. Die stukken zijn via Google nog steeds te vinden. Op een vorig jaar ingediend verzoek om verwijzingen naar de artikelen te wissen werd door Google afwijzend gereageerd, hoewel verzoekers ‘dagdagelijks (onnodig) worden herinnerd aan onjuiste en onnodig grievende berichten over het verleden.’ Als gevolg daarvan zou onder meer het lidmaatschap van een golfclub in Gent zijn geweigerd.

Maar de rechtbank is van oordeel dat de gewraakte informatie niet irrelevant is. Allereerst zijn de faillissementen nog niet afgewikkeld en loopt er bij het gerechtshof een procedure tegen de directie inzake bestuurdersaansprakelijkheid. Daarnaast dragen berichten over faillissementen waarbij fraude of wanbeleid mogelijk een rol hebben gespeeld bij aan het maatschappelijk debat. Het publiek heeft er derhalve belang bij om berichtgeving uit verschillende bronnen te raadplegen.

Het verwijt dat een aantal passages uit onnodig grievend, dan wel kwetsend zijn, wordt eveneens door de rechtbank verworpen. Daarvoor moet men bij de verantwoordelijke uitgevers of redacteuren zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond