Deel dit artikel
-

‘Digitalisering bedreigt de universiteit’

De rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten maken zich zorgen over de afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven, zo blijkt uit een opiniestuk in de Volkskrant.

Studenten en docenten delen informatie op Canvas of Blackboard. Plagiaatdetectie gebeurt door scripties te sturen naar Turnitin, in de Verenigde Staten. Voor open online courses wordt gebruik gemaakt van Coursera of EdX. Applicaties, e-mailservices, besturingssystemen en clouddiensten worden geleverd door Google en Microsoft. En wetenschappers maken daarnaast gebruik van allerlei commerciële diensten als ResearchGate, Academia.edu, Google Scholar, SciVal, Slack en YouTube in hun leer- en werkomgeving. De snelle digitalisering van het Nederlandse hoger onderwijs is in toenemende mate afhankelijk van commerciële platformdiensten.

De student en de docent worden volgens de auteurs het product; de gegevens zijn niet langer van hen, van universiteit of van de hogeschool. Hoewel digitalisering een goede zaak is en er in beginsel niets mis is met commerciële diensten, dreigt hier wel iets mis te gaan.

De universiteiten en hogescholen hebben weinig tot geen invloed op de manier waarop data worden verzameld en gepersonaliseerd. De meeste aanbieders zijn niet in Nederland gevestigd en minder vertrouwd met de publieke waarden waarop ons onderwijs is gestoeld. Verder is de keuzevrijheid beperkt: de markt wordt gedomineerd door enkele grote bedrijven. Dat creëert afhankelijkheid, bemoeilijkt de onderhandelingspositie en belemmert vernieuwing.

De rectores magnifici vinden dat de onderwijssector zelf moet werken aan een veilige en verantwoorde digitale omgeving. Universiteiten en hogescholen moeten samen met de overheid en ICT-organisaties als Surf nagaan hoe platformen ontwikkeld kunnen worden waarmee gebruikersdata in publieke handen blijven. Dat gebeurt idealiter op Europees niveau, om het voldoende grootschalig aan te pakken. Nederland moet hierin het voortouw nemen.

Als onderwijsinstellingen wel commerciële diensten gebruiken moeten zij niet individueel in zee gaan met verschillende aanbieders, maar gezamenlijk voorwaarden opstellen die voor alle aanbieders gelden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond