Deel dit artikel
-

Directeur: “Gigaport 2 gekraakt door misverstand”

Het kraken van de plannen voor Gigaport 2 door het Centraal Planbureau is te wijten aan een misverstand tussen het ministerie van Economische Zaken en het CPB. Dat zegt directeur Pieter Spohr van Gigaport. Het vervolg op het initiatief voor een hoogwaardig onderzoeksnetwerk werd volgens hem als "hard infrastructuur-netwerk" beoordeeld en niet als kennis-infrastructuur-project.

Het CPB noemde in zijn analyse Gigaport 2 "een zwak voorstel met een onduidelijke toegevoegde waarde". Gigaport-directeur Pieter Spohr: "In de concurrentie tussen asfalt en beton heeft glasvezel het niet gehaald bij de macro-economen van het CPB." Het is de bedoeling dat de overheid 113 miljoen euro in het project stopt. Volgens Spohr werden de plannen voor een vervolg op Gigaport 1 door het ministerie van Economische Zaken in november 2001 naar het CPB gestuurd en daar ingeschaald als "hard-infrastructuur-project", vergelijkbaar met projecten als de Tweede Maasvlakte en de IJzeren Rijn. Het CPB maakte daarop een negatieve analyse.

Gigaport 2 had net als zijn voorganger beoordeeld moeten worden als kennis-infrastructuur-project – een zogeheten ICES-KIS3-project – meent Spohr. Hij wijst er ook op dat minister Jorritsma van Economische Zaken in een zogeheten impulsbrief over beleidszwaartepunten aan de Kamer namens het kabinet stelde dat "het succes van Gigaport 1 een vervolg moet krijgen". De standpunten van CPB en EZ kunnen verschillen, omdat de eerste deel uitmaakt van het ministerie, maar tegelijk een onafhankelijk instituut is.

Directeur Spohr, die eind vorig jaar de leiding van Gigaport overnam, erkent dat het plan voor Gigaport 2, het zogeheten 'expression of interest', "niet het sterkste voorstel" was. Spohr: "Dat was een haastklus, dat geef ik toe." Gigaport gaat nu een nieuw voorstel schrijven dat meer aansluit bij de impulsbrief van Jorritsma en andere ICES-KIS3-voorstellen.

Het CPB, dat de analyse samen met een aantal andere planbureau's maakte, vergist zich als het Gigaport 2 slechts een opschaling van het bestaande SURFnet5-netwerk noemt, zo benadrukt Spohr. SURFnet5 is nu al operationeel en eind dit jaar helemaal afgerond. "Gigaport 2 is noodzakelijk als we willen dat we in 2006 een state-of-the-art volgende generatie internet-netwerk in Nederland hebben", stelt hij.

Met Gigaport 2 gaat volgens Spohr meer "customer-owned" gewerkt worden, met voldoende functionaliteit en peer-to-peer mogelijkheden voor de gebruiker zodat het volledige netwerk kan worden gebruikt. Ook denkt hij aan allerlei business-toepassingen die veel verder gaan dan ICT, zoals oplossingen voor chemie, de bouw en ruimtelijke ordeningsproblemen.

Jorritsma heeft in haar brief namens het kabinet de negatieve rating van het CPB overigens niet meegenomen. De brief zal naar verwachting pas na de verkiezingen door de nieuwe Kamer worden behandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond